Poliţia nu va mai veni la uşă ca să ne verifice atunci când suntem în concediu medical

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În 2010, Guvernul Boc introducea o nouă aberaţie legislativă, aparent minoră faţă de marile aberaţii ale puterii portocalii, o aberaţie, însă, cu o importantă risipă financiară.

politia concediu medicalPotrivit OUG 36/2010, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, Poliţia trebuia să se prezinte la domiciliile celor aflaţi în concediu medical ca să le verifice starea sănătăţii. Practic, organele legii erau puse aiurea pe drumuri, cheltuind timp şi resurse care, cu siguranţă, ar fi fost folosite mai bine în operaţiuni adevărate şi nu în căutari de „bolnavi închipuiţi”.

De altfel, această prevedere s-a dovedit inutilă. Datele Ministerului Sănătăţtii arată că nu se impune prezenţa poliţiştilor la domiciliul bolnavilor, ci este suficientă doar implicarea celor care plătesc indemnizaţiile de concediu medical.

În aceste condiţii, acum, când OUG a intrat în dezbatere în Comisia pentru Muncă,  printr-un amendament adoptat, am anulat această prostie.

Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Text al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.36/2010 Text modificat în Comisia pentru muncă şi protecţie socială
(31) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată, se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României, republicată.” (31) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua de către plătitorii de indemnizaţii, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României, republicată.”

Comunicat de presă  – Deputat PNL de Fetești-Țăndărei, Cristina-Ancuța Pocora