comenzi la domiciliu cliseru.ro

Poliția locală Slobozia a aniversat 10 ani de la înființare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/04/2015 | Locale Ialomita

Polițiștii locali ai municipiului Slobozia au aniversat joi, 16 aprilie, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, 10 ani de la înființarea instituției.

La eveniment au luat parte autorități locale, primar, viceprimar, consilieri locali, șefi ai unor compartimente din primărie, reprezentanți ai structurilor din MAI și, evident, polițiștii locali.

În cei 10 ani de activitate, această structură a tot fost reorganizată. Practic, actualii polițiști locali au apărut în 2005, prin transformarea Corpului Gardienilor Publici în Poliția Comunitară.

Poliția comunitară s-a înființat pe unități administrativ teritoriale, subordonate primăriilor. Odată cu această transformare, polițiștilor comunitari li s-au dat mai multe atribuții, dar și armament. Atribuțiile acestora s-au extins așadar în domeniul liniștii și ordinii publice, paza obiectivelor publice și private, protecția mediului, comerțul stradal, dar și protecția unor persoane publice. În plus, față de gardienii publici, polițiștii comunitari deveneau și funcționari publici.

În 2011, însă, Poliția Comunitară se transformă în Poliția locală, iar odată cu această reorganizare li s-au adăugat alte responsabilități, cum ar fi în domeniul circulației rutiere.

La Slobozia, Poliția locală s-a înființat la finele lunii ianuarie 2011, când consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, înfiinţarea Poliţiei Locale prin reorganizarea Serviciului Public Poliţia Comunitară.

Poliţia Locală urma așadar să exercite atribuţiile privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, activitatea comercială, evidenţa persoanelor, alte domenii stabilite de lege.

Laurențiu Abaza, directorul poliției locale, spunea că structura pe care o conduce a încercat să facă față în acești ani tuturor provocărilor și să răspundă nevoilor comunității așa cum legea impunea.
Pregătirea teoretică și practică a polițiștilor locali a fost unul dintre obiectivele avute în vedere, tocmai pentru a fi cât mai profesioniști, activitate urmată de exersarea procedurilor în teren.

„A fost un început greu, dar a fost frumos, pentru că am contribuit la deschiderea unui nou orizont pentru administrația publică locală și să ne punem amprenta proprie pe tot ceea ce înseamnă prezența în comunitate, cu responsabilități noi, pe domenii noi (…). Eu cred că suntem pe drumul cel bun. Nevoia de a ne perfecționa activitatea este evidentă, iar obligația noastră este de a ne supune solicitărilor comunității, astfel încât să fim un serviciu al administrației publice locale la nivelul standardelor pe care secolul XXI ni-l impune”, a adăugat Laurențiu Abaza.

În discursul său, primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a apreciat activitatea polițiștilor locali, însă nu a ezitat să le atragă atenția, spunând că deși legea-i lege pentru toți, nu trebuie să exagereze în a aplica amenzi, în special pentru parcări, și mai ales pentru cei străini de oraș. Însă, avertismentele nu trebuie să lipsească.

Au mai luat cuvântul viceprimarul Gabriel Mușat, secretara municipiului, Gabriela Costea, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi, Nicolae Parepa, adjunctul șefului poliției municipale Slobozia, comisar șef Costică Șerban.

În final, șeful Poliției locale a înmânat tuturor membrilor Consiliului local câte o diplomă de excelență și câte o plachetă pentru a-și aminti de această aniversare, dar și altor reprezentanți ai instituțiilor prezente, printre care și mass-media.