PNL nu susţine şi nu va susţine creşterea cotei unice de 16%.
Miniştrii PNL caută cele mai bune soluţii pentru reducerea deficitului şi respectarea promisiunilor electorale
Guvernul analizează în prezent mai multe variante pentru a crea cel mai bun proiect de buget pentru anul 2014.
Cota unică de 16%
PNL nu susţine şi nu va susţine creşterea cotei unice de 16%. Partidul Naţional Liberal se opune categoric oricărei creşteri de fiscalitate.
Angajamentul menţinerii cotei unice de 16% se află în Programul de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, votat de cetăţeni şi aprobat de Parlamentul României.
Pentru îndeplinirea obiectivului Guvernului de îmbunătăţire a colectării veniturilor statului, principala preocupare o reprezintă reducerea semnificativă a evaziunii fiscale şi nicidecum creşterea fiscalităţii.
În prezent, toate structurile implicate în lupta cu evaziunea fiscală îşi concentrează eforturile pe eficientizarea masurilor administrative şi legislative. Pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, avem în vedere o mai bună colectare a veniturilor şi nicidecum o majorare a taxelor şi impozitelor, iar o mai bună colectare presupune, de fapt, o povară fiscală mai prietenoasă pentru mediul de afaceri.
Soluţiile pentru creşterea încasărilor şi, implicit, pentru relansarea economiei vizează, printre altele, măsuri de stimulare fiscală şi creare de locuri de muncă.
Pe termen mediu şi lung, prosperitatea românilor reclamă o viziune fiscal-bugetară liberală, adică măsuri hotărâte de simplificare fiscală şi, totodată, de stimulare fiscală a mediului de afaceri, a clasei de mijloc şi întreprinzătorilor care creează locuri de muncă şi generează prosperitate şi dezvoltare. În acest sens, PNL şi-a afirmat hotărât intenţia de a susţine şi promova reducerea CAS cu 3 puncte procentuale, pentru început, care să reafirme interesul antreprenorial pentru investiţii şi creare de locuri de muncă.
Interesul României este de a crea un mediu de afaceri predictibil, care să atragă investiţiile, astfel încât să câştige şi investitorii, iar România să se dezvolte. Investitorii doresc să aibă siguranţa că România este o ţară stabilă din punct de vedere economic, o ţară pe trend crescător.
În 2014, majorări de salarii şi pensii
Cetăţenii trebuie să ştie că nu va exista presiune pe salarii şi pensii. Dimpotrivă, toate pensiile vor fi indexate, la fel şi salariile mici.
După ce am reparat nedreptăţile făcute de fosta guvernare, prin reîntregirea salariilor şi pensiilor, am inapoiat toţi banii reţinuţi de la pensionari pentru asigurarile de sanatate, am crescut pensiile şi salariul minim anul acesta, PNL continuă să-şi respecte angajamentele asumate în faţa cetăţenilor.
Bugetul de stat pentru anul 2014 va aduce creșteri de salarii și pensii.
Toate pensiile vor fi crescute cu 3,75%, fiind vorba de mărirea punctului de pensie în urma indexării cu rata inflaţiei. Bugetarii cu venituri mici vor primi majorări, urmând a se mări fie salariul minim, fie venitul unor categorii specifice, care câștiga prea puţin în prezent, precum medicii rezidenţi sau profesorii debutanţi.
O eventuală lărgire a bazei de impozitare, nu creşteri de taxe sau impozite noi!
De asemenea, o eventuală lărgire a bazei de impozitare nu înseamnă creşteri de taxe sau introducerea unor noi impozite, ci mărirea numărului de contribuabili.
În prezent, există în Codul Fiscal foarte multe excepţii de la plata contribuţiilor, cele mai multe dintre acestea fiind nejustificate. Cei care nu plătesc se susţin de fapt din banii celorlalţi plătitori de taxe şi impozite.