Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine
Campania „Tinerii împotriva corupției” deschide calea spre conștientizarea luării unei atitudini civice împotriva corupției.
Proiectul “Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine” al Asociației Pro Democrația, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție, finanțat de Fundația Hanns Seidel România, se desfășoară în patru județe – Ialomița, Vrancea, Sibiu, Brașov și la nivelul municipiul București – în care elevii din clasele X-XII, din liceele județelor participante, pot prezenta expresia proprie a luptei împotriva corupției prin crearea unor afișe publicitare și a unor filmulețe care să promoveze ideea lor de combativitate și să schimbe astfel mentalități și atitudini vizavi de corupție.
Perioada desfășurării proiectului este cuprinsă între februarie și decembrie 2013, însumând trei etape.
Desemnarea echipelor câștigătoare la nivelul județului Ialomița, care marchează prima etapă a acestui concurs, având ca miză o excursie la Bruxelles, a avut loc joi, 4 aprilie, la Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia.
Comisarul șef Dima Mihail, șeful Serviciului Județean Anticorupție Ialomița, a dat tonul prezentării materialelor create de către elevii ialomițeni, într-o atmosferă de intensă așteptare. “Vom fi obiectivi. Nimeni din cadrul juriului nu cunoaște de unde provin aceste materiale”, a precizat șeful DGA Ialomița.
Sarcina grea de desemnare a celor mai bune materiale anticorupție a fost asumată de către un juriu format din cinci persoane: Roșca Doina, Constantin Ionel, Obrejan Cristian, Popescu Ecaterina și Dima Mihail.
“Proiectul și-a propus să participe la promovarea transparenței, integrității, responsabilității și bunei guvernări prin atingerea a trei dimensiuni ale prevenirii și combaterii corupției: informarea privind efectele negative ale corupției, încurajarea unei atitudini de intoleranță și stimularea celor afectați în semnalarea cazurilor de corupție către organele competente. Toate aceste dimensiuni au în vedere, în plus, o acțiune orientată spre viitor, deoarece se adresează în primul rând tinerilor, care sunt încurajați să ia atitudine împotriva corupției, ca cetățeni activi, iar implicarea lor va reprezenta un prim pas în formarea și consolidarea spiritului civic și al respectului pentru statul de drept. Rezultatele deosebite obținute la nivelul Bucureștiului, precum și experiența acumulată în relația de colaborare dintre DGA și asociația Pro Democrația au creat premisele diseminării experienței în organizarea de manifestări publice educative. În acest sens, a fost inițiat proiectul “Plătește Zero pentru ce ți se cuvine” care vizează desfășurarea unei campanii naționale anticorupție ce se va desfășura în municipiul București și în alte patru județe”, afirma reprezentanta DGA, Barbu Aneta, cea care a prezidat acest deosebit eveniment.
Echipele participante au avut în componența lor grupuri de câte trei elevi din fiecare liceu ialomițean, supravegheați de un coordonator educativ .
După o lungă dezbatere, s-au ales patru materiale câștigătoare, fiind ierarhizate prin locurile III, II, I și premiu special. Acestea au fost cele mai semnificative, cele care au reușit să atingă punctele nevralgice ce s-au dorit a fi scoase în evidență și promovate în desfășurarea acestei campanii.
Astfel, elevii Grupului Școlar “Mihai Eminescu” au reușit să obțină aprobarea juriului pentru premiul special. Locul I a fost câștigat de către elevii de la Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza”, secondați, pentru locurile II și III, de către grupurile de la Colegiul Național “Grigore Moisil”, respectiv Liceul de Artă “Ionel Perlea” din Slobozia.
Totodată, desemnarea câștigătorilor premiului special a reprezentat finalizarea primei etape a campaniei, urmând ca desfășurarea celei de-a doua etape să aibă loc la Predeal, iar faza finală să aibă loc în data de 9 decembrie, la București. Alegerea acestei zile pentru etapa finală nu este întâmplătoare, ea marcând Ziua Internațională a Anticorupției, iar câștigătorii concursului vor avea parte de o excursie la Bruxelles.
Ropotele de aplauze din partea publicului participant reprezintă o scală a calității, seriozității și muncii investite de către elevii implicați în această campanie. Ei sunt vocea generației de mâine. Nu putem decât să sperăm că materialele prezentate, în cadrul acestei campanii, să capteze o serioasă implicare a fiecărui cetățean din societatea de azi în veșnica luptă împotriva corupției.