comenzi la domiciliu cliseru.ro

Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Ialomiţa va fi actualizat

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/04/2018 | Locale Ialomita

Joi, 26 martie, a avut loc, în sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa, lansarea proiectului privind „Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean Ialomiţa” (P.A.T.J), prin care se urmăreşte realizarea unui document modern, complex, fundamental şi fundamentat de planificare strategică.

Prin elaborarea P.A.T.J-ului este necesar să se găsească soluţii pentru eficientizarea principalului domeniu economic, agricultura, printr-o analiză atentă a sistemelor de irigaţii şi reformularea posibilităţilor de reabilitare şi dezvoltare a lor, combaterea proceselor de deșertificare, mai ales în platoul Movila, reanalizarea efectului masterplanului naţional de căi de comunicaţie asupra reţelelor de transport din judeţ şi asupra relaţiilor judeţului cu restul ţării, valorificarea cât mai rapidă a Strategiei Dunării şi identificarea zonelor disponibile să atragă investiţii industriale sau de producţie.

„Cred că această zi reprezintă o primă etapă în consultarea publică pe care Consiliul Județean, împreună cu specialiștii consorțiului de firme care au câștigat licitația publică, va trebui să o avem cu dumneavoastră și cu cetățenii județului Ialomița. Acest document ar trebui să evidențieze din punct de vedere economic, social, urbanistic și al infrastructurii, aproape tot ce ține de dezvoltarea județului nostru pentru următorii 10 ani. (…) Odată cu implementarea acestui plan ne propunem îmbunătățirea calității vieții oamenilor și comunităților din județul nostru. Îmi doresc ca în acest plan de amenajare a teritoriului să fie introduse datele din strategia de dezvoltare economică a județului Ialomița. Totodată, ar trebui urmărite câteva elemente importante și ne așteptăm, de la acest document strategic să ofere o evoluție coerentă pe mai multe direcții (…)”, a declarat președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.

În urma licitației, câștigător pentru actualizarea acestui plan este Intergraph Computer Services, ca lider de proiect expertiză geospațială, în asociere cu IHS Romania, coordonator tehnic al echipei de elaborare a documentației.

Printre elaboratorii Planului de Amenajare a Teritoriului se află Maria Vișan, Doina Zamfirescu, Nicolae Țarălungă și arhitectul Ion Vede.

Se dorește ca până în luna mai a anului viitor acest plan să fie finalizat, însă va putea fi actualizat la un anume interval de timp.

„Sunteți unul dintre județele cu care noi ne dorim să facem revoluție în urbanism și sperăm să ne ajutați să facem acest lucru”, spunea Maria Vișan, director executiv al Intergraph Computer Services.

Baza de date va fi una comună la nivelul județului și va fi reprezentată printr-o hartă dinamică, ce va putea fi oricând consultată, iar anual va putea fi actualizată.

Acest document va trebui să ducă la luarea deciziei. Acest plan va trebui ținut la zi pe mai multe componente (…) pentru a înțelege utilitatea acestui proiect”, spunea Nicolae Țarălungă.

Așadar, obiectivele acestui proiect sunt de analizare spațială a situației existente, evidențierea problemelor, a disfuncțiilor și eliminarea lor, elaborarea de prognoze și scenarii de dezvoltare, foarte necesare mai ales la nivelul administrațiilor publice locale.

După prezentarea proiectului, au avut loc dezbateri, răspunzându-se la întrebările formulate de reprezentanții autorităților publice locale și naționale.