Peste 900 de angajați ai MAI sunt angrenați în ziua alegerilor europarlamentare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

914 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenați, la data de 25 mai a.c., în județul Ialomița, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru protecția celor 220 de secţii de votare,  pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European. 

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Ialomița, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 350 de poliţişti, 10 polițiști de frontieră, 200 de jandarmi şi 100 de pompieri.481 de angajați M.A.I. vor asigura protecția celor 220 de secţii de votare, amplasate în 181 locuri.

Alţi 169 de poliţişti și 62 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul județului, vor acţiona, conform competenţelor, 95 de poliţişti, constituiţi în 30 de echipe operative.

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 107 angajați M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

Astfel, în total, peste 900 de angajați M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.

Precizăm faptul că, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Ialomița se află încarcerați 18 arestați preventiv, toți cu drept de vot. Dintre aceștia, 14 și-au exprimat dorința de a-și exercita dreptul de a vota.

De asemenea, la nivelul județului este o persoană arestată la domiciliu, care nu a solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J Ialomița au fost primite 300 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare.

Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Ialomița.

Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conștientizarea cetățenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.