comenzi la domiciliu cliseru.ro

Peste 450 de liceeni au note sub 7 la purtare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
01/10/2011 | Locale Ialomita
În ședința Consiliului de Administrație, susținută săptămâna trecută, a fost aprobat planul managerial al Inspectoratul Școlar Ialomița pentru anul școlar 2011 – 2012.
Analiza Swot efectuată în ceea ce privește învățământul ialomițean a identificat, în total, culmea, un număr egal de puncte tari și slabe, atât în ceea ce privește managementul cât și legat de curriculum și dezvoltare curriculară și extracurriculară, rezultate școlare şi resurse umane.
Reticenți la nou

Să începem cu managementul, capitol unde numărul punctelor slabe este mai mare decât al celor tari. Potrivit analizei menționate, flexibilitatea, adaptabilitatea și creativitatea în exercitarea funcției manageriale a directorilor unităților de învățământ este la un nivel scăzut, așa cum de altfel este și eficiența în formarea și dezvoltarea echipei la nivel informal.
Analiza îi „desființează”, însă, pe directorii unităților de învățământ, aceștia fiind „acuzați” de o preocupare insuficientă în a dezvolta o cultură a calității în acord cu legislația, dar și de faptul că sunt previzibili în inspecțiile școlare. În plus, se arată în analiză, când se efectuează o inspecție, se cam „dă cu bâta” în cadrele didactice, în loc să fie îndrumate și consiliate.
În cadrul aceluiași plan, se continuă atacul asupra managerilor școlari și cadrelor didactice, susținându-se faptul că aceștia, pe lângă faptul că au o pregătire slabă în ceea ce privește operarea pe calculator, sunt și reticenți în folosirea acestuia ca mijloc de învățământ. Ca să vezi obrăznicie…

Abandon școlar, absențe, procent scăzut de promovare

Anul școlar 2011-2012 a început într-un ton pesimist, cu un număr relativ ridicat de elevi care au abandonat școala sau care sunt cu risc de abandon, cu un număr semnificativ de absențe, în special ale elevilor de la Grupurile Școlare, cu peste 450 de elevi de liceu care au primit note sub 7 la purtare, cu un procent scăzut de promovare a bacalaureatului pentru elevii din Grupurile Școlare, dar și cu peste 1.100 de elevi din clasa a VIII-a care au luat note sub 5,00 la Evaluarea Națională. La acest capitol, al rezultatelor școlare, Inspectoratul se poate lăuda doar cu unele rezultate obținute de elevi la concursurile și olimpiadele școlare naționale, cu un procent mulțumitor la examenul de limba și literatura română în urma Evaluării Naționale, dar și cu faptul că pentru prima dată s-a organizat Tabăra Excelenței Ialomițene, care a reunit și recompensat elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, concursuri naționale și internaționale.
Deși eforturile financiare pentru recompensarea elevilor au fost semnificative din partea unora, laudele până la urmă au fost în final primite de alții. Dar, de…, cine a știut să-și facă imagine pe seama copiilor, a știut. Ceilalți nu au decât să învețe, iar la anul poate le va mulțumi cineva. Public.

Viitori profesioniști în educaţie europeană şi reformă?

Continuând cu planul de management, mai putem adăuga faptul că noul anul școlar a fost întâmpinat cu un procent mic de cadre didactice calificate și titulare în unitățile de învățământ din mediul rural, dar, susțin reprezentanții IȘJ Ialomița, gradul de acoperire cu personal calificat la nivelul județului a crescut la 98,14% în anul 2010 – 2011 față de 97,15% în anul școlar 2009-2010, 95,43% în anul 2008 – 2009 și 94,47% în 2007 – 2008. În plus, se susține că, din totalul cadrelor didactice din județ, 69% sunt titulare, față de 68,04% în anul școlar 2009 – 2010. În plus, un număr mare de cadre didactice sunt înscrise la gradele II și I, şi mai multe fiind cuprinse în numeroase cursuri de prefecționare. De exemplu, prin proiectul PEER (Profesioniști în Educaţie Europeană şi Reformă) urmează să fie perfecționate 2.000 de cadre didactice din județ.
Dar să vezi și să nu crezi ce spun reprezentanții Inspectoratului cu privire la punctele slabe la capitolul resurse materiale și financiare. Principala grijă a acestora este faptul că în mediul rural nu sunt utilizate eficient mijloacele de învățământ moderne. Ne permitem să spunem că nici „la oraș” nu prea sunt folosite. Nici cele de învățământ, nici cele de comunicare…
Și, ca să încheiem într-un ton optimist, reprezentanții Inspectoratului Școlar ne prezintă ca puncte tari continuarea investițiilor în numeroase unități școlare și dotarea cu mobilier școlar nou a unui număr important de săli de clasă dar și cu calculatoare… Să sperăm că va avea și cine să le folosească….
Dar să fim încrezători, pentru că reprezentanții Inspectoratului Școlar au patru mari obiective pentru a depăși situația de fapt: stimularea cuprinderii într-o formă de școlarizare și îmbunătățirea condițiilor de educație a tuturor elevilor din județul Ialomița prin promovarea culturii calității la nivel de sistem și proces, prevenirea și corectarea abandonului școlar și îmbunătățirea ratei succesului pentru elevii din județul Ialomița în scopul finalizării învățământului obligatoriu și integrării cu succes în viața socială, orientarea și desfășurarea activității de formare continuă și de perfecționare spre creșterea calitații prestației managerilor educaționali și a personalului didactic, sub aspect stiințific și psihopedagogic și optimizarea relației școală – comunitate și a parteneriatului internațional. Bla, bla, bla…