comenzi la domiciliu cliseru.ro

Peste 150 de persoane din Ialomița sunt infectate cu HIV

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
06/12/2012 | Locale Ialomita

Infecţia cu HIV reprezintă una dintre cele mai răspândite infecţii, fiind responsabilă de decesul a peste 25 de milioane de persoane, în ultimii 30 de ani, prin SIDA, fază finală, complicată cu diverse infecţii.

Peste 60% din aceste persoane provin din Africa Sub Sahariană. La sfârşitul anului 2011, aproximativ 34,2 milioane de persoane erau diagnosticate cu infecţie HIV. Până în prezent nu s-a găsit un leac împotriva bolii, dar cu ajutorul unui tratament eficient, bazat pe medicamente antiretrovirale, pacienţii pot ţine sub control virusul şi se pot bucura de viaţă. În județul Ialomița, la sfârșitul trimestrului II, se aflau în evidență 155 persoane infectate, din care 4 cu vârsta sub 18 ani și 151 cu vârsta peste 18 ani.

Ziua Mondială SIDA, celebrată anual pe data de 1 Decembrie, reuneşte oameni din toate părţile lumii cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la fenomenul HIV/SIDA şi de a accentua solidaritatea internaţională în faţa aceastei pandemii. Ziua Mondială SIDA este un prilej pentru partenerii publici şi privaţi, angajaţi în lupta împotriva acestei boli, să ridice nivelul de conştientizare şi de cunoştinţe despre statusul actual al pandemiei, precum şi o ocazie de încurajare a progreselor realizate în zona prevenirii transmiterii HIV/SIDA, a tratamentului şi a îngrijirii, atât în ţările cu rată crescută a prevalenţei cât şi în celelalte ţări din lume. Între anii 2011-2015, tema principală a Zilei Mondială SIDA va fi “Reducerea până la zero: Zero Cazuri noi de Infecţie HIV. Zero Cazuri de Discriminare. Zero decese cauzate de SIDA.” Campania destinată Zilei Mondială SIDA, concentrată pe sintagma “Zero Decese cauzate de SIDA” sugerează, în primul rând, extinderea accesului la tratament pentru toţi cei care au nevoie de el şi în al doilea rând un îndemn adresat guvernelor de a acţiona. Conform estimărilor UNAIDS, la sfârşitul anului 2011, pe glob, erau 34,2 milioane de persoane infectate cu HIV (30,7 milioane adulţi şi 3,4 milioane copii sub 15 ani), 2,5 milioane de cazuri noi (2,2 milioane adulţi şi 330.000 copii sub 15 ani) şi 1,7 milioane decese prin SIDA (1,5 milioane adulţi şi 230.000 copii sub 15 ani). După ultimele statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA, la sfârşitul lunii octombrie 2012, în ţara noastră erau în evidenţă 11.399 persoane cu HIV-SIDA, din care 9.475 în evidenţă activă. Dintre aceştia, 237 sunt copii (0-14 ani) iar restul de 9.238, persoane cu vârste de peste 14 ani.

Campania inițiată în acest an de Direcția de Sănătate Publică Ialomița și Subfiliala Slobozia a Societății Naționale de Cruce Roșie se adresează în special tinerilor, populația cea mai afectată de acest virus, aducând în prim plan problema prevenirii transmiterii virusului HIV și importanța depistării infecției prin examene de laborator. Testarea HIV se poate efectua la cerere, gratuit, la laboratorul de serologie al Direcției de Sănătate Publică.

Pentru marcarea Zilei Mondiale împotriva HIV/SIDA în județul Ialomița, în săptămâna 3.12 – 7.12 sunt desfășurate mai multe activități, printre care întâlniri cu elevii și profesorii de la Grupul Școlar A. I. Cuza, realizarea unei fundițe din lumânări aprinse – simbolul luptei împotriva HIV/SIDA, în Piața Revoluției din Slobozia, distribuirea de materiale informative în comunitate de către voluntari ai filialei de Cruce Roșie Ialomița, dar și întâlniri cu persoanele cazate în Centrul Social din cadrul DGASPC Ialomița.

În cadrul întâlnirilor sunt dezbătute probleme privind pericolul reprezentat de SIDA, căi da transmitere, dar și mijloacele de prevenire a infecției cu HIV.