Personalul Serviciilor Publice de Ocupare din trei regiuni va fi instruit
Luni, 17 martie, AJOFM Ialomița a lansat proiectul „Îmbunătățirea competențelor personalului propriu SPO din regiunile Sud Muntenia, Nord-Est și Sud-Est – IC SPO.
Acest proiect este implementat de AJOFM Ialomița în parteneriat public-privat și are în componență reprezentanți naționali și transnaționali: AJOFM Botoșani, Tobimar Construct, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Desarrollo de Estrategias Esteriores și Instituto Asturiano Publica Adolfo Posada din Spania.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 18 luni, până în iunie 2015, și are un buget impresionant, de 11.952.721 lei, cofinanțat din Fondul Social European, din care contribuția proprie este de 2.988.180 lei.
Obiectivul proiectului este acela de a crește nivelul competențelor profesionale ale personalului propriu SPO din regiunile menționate în vederea furnizării unor servicii de calitate.
Grupul țintă este reprezentat de 200 de persoane, selectate în urma identificării domeniilor de competențe și definirea nivelului profilului de competență al SPO, de conducere și execuție.
În final, se intenționează ca un procent de 90% dintre aceștia să și obțină certificate de competență. Vor exista 6 module de cursuri de perfecționare a personalului SPO, respectiv manager resurse umane, consilier de orientare profesională, specialist îmbunătățiri procese, manager de proiect, consultant administrație publică și agent de ocupare.
Este al treilea proiect major în care AJOFM Ialomița este beneficiar, însă de data aceasta alături de partenerii naționali sunt și transnaționali, cu care se va ține legătura și după finalizarea acestui proiect.
Participanții la acțiunea de lansare au putut afla de la partenerii spanioli exemple de bună practică, informații interesante despre modul în care funcționarii publici sunt instruiți la Institutul asturian de administrație publică, ce obligații are statul, dar și ce obligații are funcționarul.
Potrivit afirmațiilor directorului general al Institutului asturian, Faustiono Alvarez, sistemul din regiune este destul de bine pus la punct, societatea fiind pe cât de participativă, pe atât de revendicativă, iar activitatea institutului se bazează pe transparență, deschidere, accesibilitate, participare democratică, fără influențe, urmărindu-se ca serviciile oferite populației să fie de cea mai bună calitate.
Partenerii spanioli au oferit multe informații utile despre formarea profesională și componentele din cadrul institutului, informații care ar fi de un real folos și în România.
De asemenea, un alt partener spaniol, Fernando Mendez Navia, directorul general Grup Dex, a vorbit despre consultanță și parteneriatele cu instituțiile publice, în general pe implementarea de proiecte europene, discutând totodată și despre un proiect implementat în anumite regiuni din mai multe țări, printre care și Sud Muntenia, respectiv „Muncește pentru talent”.