comenzi la domiciliu cliseru.ro

Persoanele instituționalizate din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Slobozia, ajutate la curățenie de deținuți-voluntari

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
21/12/2011 | Locale Ialomita

În perioada 19 -23 decembrie, Penitenciarul Slobozia şi-a deschis porţile şi a iniţiat un parteneriat social cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ialomiţa. Acţiunea de voluntariat a beneficiat de participarea a 8 deţinuţi care, din proprie iniţiativă, şi-au oferit timpul şi munca lor în acest scop nobil.

Acţiunea de voluntariat organizată la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Slobozia, într-o perioadă în care bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ialomiţa este din ce în ce mai restrâns, a fost cât se poate de binevenită.

Alături de persoanele cu handicap instituţionalizate, comunitatea locală a apreciat în mod deosebit gestul şi implicarea persoanelor private de libertate în realizarea lucrărilor de igienizare ale acestui centru social, dat fiind şi contextul special al sărbătorilor de iarnă care se apropie. Acţiunea a adus un sentiment de bucurie  pentru persoanele cu handicap asistate aici, persoane care se luptă cu boli şi dizabilităţi grave şi care nu au pe nimeni aproape să le ceară sprijinul.

Activitatea pune în valoare dorinţa deţinuţilor de a se alătura comunităţii locale în derularea de proiecte comune, contribuind astfel la dezvoltarea unui comportament civic responsabil atât de necesar în vederea reintegrării lor în societate.

În cadrul manifestărilor dedicate Marelui Praznic al Naşterii Domnului şi a Anului Nou, în data de 22 decembrie, la Penitenciarul Slobozia, s-a desfăşurat un program artistic susţinut de persoane private de libertate coordonate de cadrele unităţii şi colaboratori externi. Programul a constat în colinde tradiţionale, recital de poezie, piesă de teatru religios, obiceiuri specifice sfârşitului de an şi vizionarea unei expoziţii cu obiecte artizanale confecţionate în cadrul atelierelor ocupaţionale. La această manifestare au participat ca invitaţi colaboratori şi reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai unor instituţii publice şi parteneri externi ai unor asociaţii şi culte religioase. La sfârşitul serbării, cele 45 persoane private de libertate, care au contribuit la realizarea acestui spectacol, au primit din partea lui Moş Crăciun (Asociaţia „Din inimă pentru aproapele”) pachete constând în fructe şi dulciuri. Întreaga acţiune a fost înregistrată şi transmisă în toate camerele de deţinere prin sistemul de televiziune cu circuit închis.