Percheziții DIICOT și în Ialomița. Grup infracțional – Trafic de persoane cu deficiențe de auz și vorbire
La data de 24 iunie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ialomița, Galați și Timiș, într-o cauză privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, șantaj în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale.
Din cercetări a reieșit că, în anul 2017, mai multe persoane bănuite (persoane cu dizabilități auditive și de vorbire) ar fi constituit un grup infracțional organizat, cu scopul principal de a săvârși infracțiunea de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficiențe auditive și de vorbire.
Bănuiții ar fi racolat persoanele vătămate (surdo-mute) din perimetrul Gării de Nord și le-ar fi constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior, însușindu-și în totalitate sumele astfel obținute.
În situația în care persoanele vătămate ar fi refuzat, ar fi fost amenințate, date jos din trenuri și puse în imposibilitatea de a desfășura activități conform propriei voințe.
De asemenea, gruparea infracțională organizată ar fi adăpostit victimele într-o garsonieră de câțiva metri pătrați, situată în apropierea Gării de Nord și, prin constrângere morală și/sau fizică, le-ar fi determinat să realizeze zilnic activități de comerț, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obținute fiind însușite aproape în totalitate de membrii grupării.
Ulterior racolării în vederea exploatării prin muncă forțată, liderii grupului infracțional organizat ar fi determinat o parte dintre persoanele vătămate, să le remită 5.000 de euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obținerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia.
În fapt, sumele de bani astfel obținute de la statul italian ar fi fost însușite, în totalitate, de către grupul infracțional organizat.
8 mandate de aducere au fost emise pe numele persoanelor bănuite, audierile în cauză desfășurându-se la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Galați și Timișoara, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
sursa: IGPR