Penitenciarul Slobozia: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – modele de jertfelnicie”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este primită de fiecare dată cu bucurie de toţi creştinii, dar mai ales de cei din penitenciare, pentru că sunt consideraţi ocrotitori şi patroni spirituali ai celor din închisori.

În acest context, Biroul de Educaţie din Penitenciarul Slobozia implementează, în perioada 16.06-30.06.2014, proiectul de activitate „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – modele de jertfelnicie”, proiect ce are ca scop dezvoltarea şi promovarea comportamentelor prosociale ale persoanelor aflate în detenţie, precum şi crearea unei atmosfere de celebrare a sărbătorii ocrotitorilor celor ce se află în Penitenciarul Slobozia.

În cadrul acestui proiect s-au desfăşurat mai multe activităţi. Astfel, miercuri, 18 iunie, a avut loc un Cenaclu duhovnicesc, la care au participat 12 persoane private de libertate şi 7 elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” – Slobozia, în cadrul căruia elevii seminarişti au susţinut un concert de muzică religioasă, iar persoanele private de libertate au rostit poezii creştine şi eseuri, creaţii personale.

Joi, 19 iunie, în parteneriat cu Protopopiatul Slobozia, s-a desfăşurat un cerc de pictură cu tema „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, la care au participat 6 persoane private de libertate, sub îndrumarea doamnei Simona Buzoianu, profesor la Liceul de Arte „Ionel Perlea” – Slobozia. De asemenea, miercuri, 25 iunie, în parteneriat cu Protopopiatul Slobozia, s-a oficiat, în capela penitenciarului, Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, fiind urmat de o dezbatere pe marginea vieţii şi activităţii celor doi mari apostoli ai lui Hristos. Slujba a fost oficiată de P.C. Preot Păduraru Dumitru de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Slobozia şi P.C. Preot Dumitru Ionuţ de la Parohia Orboieşti. Joi, 26 iunie, 11 persoane private de libertate au făcut o vizită în comunitate la Parohia „Sfântul Dumitru”, în cadrul căreia participanţii au primit binecuvântare şi cuvânt de învăţătură de la preoţii slujitori ai acestui sfânt lăcaş.

Totodată, vineri, 27 iunie, s-a desfăşurat o manifestare cultural-artistică şi moral-religioasă constând în poezie creştină susţinută de persoane private de libertate, cântece religioase interpretate de un grup de elevi coordonaţi de P.C. Preot Matache Clementin de la Parohia „Schimbarea la Faţă” – Amara II, iar 23 persoane private de libertate au pus în scenă o piesă de teatru religios, „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, sub îndrumarea voluntarilor Parohiei Romano-Catolice Slobozia, Cristi Clopotaru şi Maria Clopotaru.

În plus, începând de luni, 23 iunie, până vineri, 27 iunie, prin sistemul de televiziune cu circuit închis, au fost difuzate filme artistice religioase şi materiale de informare referitoare la viaţa şi activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Sâmbătă, 28 iunie, la vecernia oficiată cu ocazia Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a participat şi un grup de credincioşi aparţinând Parohiei ”Sf. Mc. Dasie” – Călăraşi, care au dat răspunsurile la strană şi au interpretat un buchet de pricesne creştine, iar duminică, 29 iunie, s-au oficiat activităţi liturgice specifice (Utrenia, Sf. Liturghie), participând persoane private de libertate din Corul bisericesc.