comenzi la domiciliu cliseru.ro

Pe 3 aprilie, Piața Revoluției din Slobozia va fi împânzită de jandarmi

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
02/04/2014 | Locale Ialomita

La data de 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica semnează ,,Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, moment ce marchează naşterea Jandarmeriei Române.

jandarmi

Jandarmeria română a fost concepută şi organizată având la bază experienţa Jandarmeriei franceze, acesta fiind modelul de referinţă, părintele spiritual al acesteia, domnitorul Grigore Alexandru Ghica, dându-i importanţa pe care marele împărat, Napoleon Bonaparte, o atribuia Jandarmeriei franceze. Așadar, Legea aprobată la data de 3 aprilie 1850 constituie actul de naştere al acestei arme.

Prin acest act, Jandarmeria primeşte un statut juridic, i se definesc atribuţiile, principiile de organizare şi funcţionare, se constituie fundamentul existenţei sale ulterioare. Jandarmeria Română sărbătoreşte 164 de ani de existenţă în care a dovedit că este o armă de elită, un organism autorizat ce reprezintă un important garant în realizarea ordinii de drept în stat.

Jandarmeria Română este marcată de-a lungul istoriei sale şi de alte momente importante, dar momentul apariţiei sale acum 164 de ani, în condiţii istorice deosebite, îi conferă un loc aparte în cadrul instituţiilor ce au marcat evoluţia statului român modern.

Jandarmii ialomițeni marchează această zi prin diverse activități. Unele au fost desfășurate deja, altele urmează.
De exemplu, sâmbătă, 29 martie, jandarmii au răspuns invitației la Festivalul „NICHITA STĂNESCU ADUCE BASARABIA ACASĂ!,  un “duel” cultural de excepţie Urziceni – Chişinău, unde corul bărbătesc al Jandarmeriei Ialomița a avut o prestație foarte apreciată de public.

Totodată, în aceste zile au fost pregătite și amplasate bannere pe bulevardele principale, prin care cetățenii sunt informați cu privire la aniversarea acestei zile, a fost pregătită ediția a IX-a a revistei Jandarmeriei ialomițene, au fost programate activități în detașamentele de jandarmi din Fetești, Țăndărei, Slobozia și Urziceni, dar și în unitățile de învățământ în cadrul acțiunii „Școala Altfel” (Fetești – 7 aprilie).

ziua jandarmeriei

De asemenea, se va desfășura un Campionat de fotbal între subunităţi, iar pe 3 aprilie, începând cu ora 11.00, jandarmii vor fi prezenți în Piața Revoluției din Slobozia unde vor executa exerciții demonstrative specifice, se vor prezenta tehnica şi armamentul din dotare, dar și oferta de învăţământ la şcolile militare.Tot atunci, cetățenii vor avea și o surpriză, în sensul că vor vedea o nouă manieră de prezentare a ținutei jandarmilor.

„Ziua se va încheia cu concertul ansamblului folcloric Ciocârlia al MAI, la ora 18.00, la Casa de Cultură a municipiului Slobozia. Este a patra oară când suntem onorați cu prezența, fiind o recunoaștere a faptului că suntem apreciați la nivelul conducerii instituției.

Înainte de începerea spectacolului va fi prezentat un film documentar cu aspecte din activitatea şi pregătirea jandarmilor. Intrarea este liberă.

Trebuie spus că în aceste zile nu vom face rabat de la nicio misiune. Vom acționa conform planificărilor, fără devieri de la program”, a declarat colonel Nicolae Parepa, șeful Inspectoratului de Jandarmi Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni, 31 martie.

Totodată, inspectorul șef a ținut să mulțumească cetățenilor județului Ialomița care au devenit parteneri, benevol, în relația cu instituția jandarmeriei, prin semnalarea, pe diverse căi, a unor aspecte sau nereguli, dar și mass-media.

„Tuturor colaboratorilor care au contribuit la bunul mers al acestei instituții le adresez rugămintea să aibă încredere în instituția noastră, să conteze pe noi, iar când se poate, să ne acorde sprijinul”, a încheiat Nicolae Parepa.