Patru organizații din Slobozia sunt finanțate cu 245.000 lei prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități
Patru organizații din Slobozia sunt finanțate cu 245.000 lei prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități pentru a implementa inițiative comunitare de educație
Programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este demarat de către Lidl România, în parteneriat cu Federația Fundațiile Comunitare din România. Printre inițiativele finanțate prin program în Slobozia se numără crearea unui spațiu educațional și recreativ pentru tineri prin reamenajarea foișorului „Ciupercuța Veselă” din Parcul Tineretului, promovarea educației rutiere și a primului ajutor, derularea de activități de educație ecologică pentru preșcolari și implementarea unor programe de prevenție și educație pentru sănătate, adresate întregii comunități.
Fundația Comunitară Prahova și Lidl România anunță primii câștigători din Slobozia ai granturilor nerambursabile din cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România cu peste 1.225.000 de lei în ediția a V-a și implementat în mai multe orașe din țară. La Slobozia, demersul este coordonat de Fundația Comunitară Prahova care dispune de 245.000 de lei pentru finanțarea de inițiative comunitare de educaţie.
Finanțările puse la dispoziție inițiativelor venite din comunitate au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. În urma concursului au fost selectate 4 proiecte finaliste care până în februarie 2025 vor pune în practică soluții variate pentru a răspunde provocărilor din educație din comunitatea locală:
- Prin proiectul „Ciupercuța Veselă”, Asociația pentru Inițiativă și Dezvoltare Continuă își propune să dezvolte un spațiu educațional pentru copii și tineri prin reamenajarea foișorului din Parcul Tineretului din Slobozia. Proiectul vizează crearea unui loc dedicat organizării activităților educaționale și recreative în aer liber, precum spectacole pentru Ziua Copilului și expoziții de fotografie, seri de jocuri și demonstrații de roboți, dar și socializării și petrecerii timpului liber. Prin modernizarea acestui spațiu, asociația va revitaliza parcul, oferind comunității și tinerilor un spațiu funcțional pentru dezvoltare și relaxare.
- Prin proiectul „LifeWheel”, ASOCIAȚIA „ROTARY CLUB SLOBOZIA” își propune să abordeze impactul negativ al lipsei educației rutiere și a conduitei preventive, în special în rândul tinerilor, atât ca pietoni, cât și ca viitori șoferi. România se confruntă cu cea mai mare rată a deceselor rutiere din Europa și cu un deficit major în cunoașterea acordării primului ajutor, aspecte care sunt frecvent neglijate în educația tinerelor generații. Proiectul vizează educarea tinerilor în acordarea primului ajutor și gestionarea situațiilor de urgență, cu scopul de a reduce aceste statistici alarmante, prin workshopuri de prim ajutor și siguranță rutieră, simulări de accidente și activități interactive pentru tinerii din Slobozia.
- Fundația „New Life” își propune, prin proiectul „Și cei mici fac fapte mari!”, să dezvolte o atitudine responsabilă față de mediu în rândul preșcolarilor. Activitățile includ concursuri ecologice, ecologizarea curții, realizarea de obiecte decorative din materiale reciclate și vizite educative la stații de reciclare. Proiectul se va încheia cu o expoziție și o broșură ce reflectă impactul activităților desfășurate, promovând conștientizarea ecologică și implicarea activă a copiilor și a comunității în protejarea mediului.
- Prin proiectul „Împreună pentru sănătate”, Asociația Împreună Împotriva Obezității România vizează promovarea unui stil de viață sănătos și educarea comunității în privința prevenirii bolilor precum diabetul și hipertensiunea. Activitățile includ instruirea a 20 de voluntari în domeniul sănătății, crearea și distribuirea de materiale educaționale validate medical, organizarea unui webinar și workshop pentru voluntari și realizarea de screening-uri și sesiuni de educație pentru sănătate pentru comunitate, cu scopul de a îmbunătăți calitatea și durata vieții.
Selecția proiectelor a fost făcută de un juriu format din specialişti în domenii legate de temele Fondului și reprezentanți din comunitate. „Cele patru proiecte finanțate în 2024 prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități din Slobozia vor aduce schimbări reale și pozitive în viața comunității. Suntem mândri să sprijinim aceste proiecte care vor îmbunătăți infrastructura comunitară, vor promova educația pentru sănătate, vor aborda probleme de siguranță rutieră și prim-ajutor și și vor implica activ copiii și tinerii în activități educative și recreative. Aceste inițiative vor transforma Slobozia într-o comunitate mai implicată și mai bine pregătită pentru viitor.”, a declarat Raluca Iancu, Coordonator comunicare – Fundația Comunitară Prahova.
O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități, le veți găsi pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ sau pe pagina de Facebook Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Slobozia și a Fundației Comunitare Prahova.
Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung la nivel local. Ajuns la ediția a 5-a, programul s-a desfășurat până acum în 24 de orașe din țară și a finanțat 160 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni implicați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele edițiilor anterioare.
Programul se desfăşoară în această ediție în 5 comunități din ţară: Brăila, Oradea, Slatina, Slobozia și Sovata cu finanțarea Lidl România, sub umbrela Federației Fundațiile Comunitare din România, iar în Slobozia este gestionat de către Fundația Comunitară Prahova.
—
Fundația Comunitară Prahova a fost fondată în 2013. Prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale (timp, expertiză, fonduri) cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susține proiecte inovative, care transformă județul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim. În cei 10 ani de activitate am susținut sute de proiecte județene și zeci de burse, am implementat zeci de proiecte comunitare și am ajutat zeci de cazuri medicale cu suma totală de peste 1 milion de euro, împreună cu zeci de companii și fundații naționale și mii de de donatori individuali.
Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 9400 de proiecte și 86 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 30 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.200 de magazine și peste 220 de centre logistice și depozite în 31 de țări.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.