Parada textilelor la Muzeul Național al Agriculturii – Parfum de țară la oraș
Expoziţia „Parada textilelor din colecţia Muzeului Național al Agriculturii”, deschisă miercuri, 19 septembrie, la sediul muzeului, pentru toate categoriile de public din cadrul comunităţii locale şi pentru specialiştii din muzeele etnografice din ţară, valorifică patrimoniul etnografic textil din categoriile: piese de port popular și textile de interior din toate zonele țării și se vrea a fi „un parfum de țară la oraș”.
Sunt expuse: cămăşi, fote, vâlnice, oprege, marame, cămăşi bărbăteşti de noapte, iţari, ştergare, feţe de masă, foiţe, macate și scoarţe.
Motive decorative de o excepțională valoare grafică și cromatică de pe scoarțele noastre românești, caracterizate prin decorul lor antropomorf, pe un fond de un puternic geometrism, deschid noi orizonturi de cercetare și aprecieri estetice.
„Suntem în fața unei expoziții de o excepțională importanță pentru ființa noastră națională, ne găsim în fața unei expoziții care, în contextul celor 100 de ani de la Marea Unire, se încadrează perfect în acest cadru și care ne povestește foarte multe lucruri despre existența noastră pe aceste meleaguri. (…) Fiecare piesă are o încărcătură spirituală aparte, un puternic impact estetic, vizual, direct, nemijlocit”, declara Gheorghe Petre, managerul Muzeului Național al Agriculturii.
De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Ionel Gae, a apreciat în context că IA noastră este de o valoare inestimabilă, reprezintă brandul nostru național, iar în ultimii ani multe motive populare românești au fost preluate de marile case de modă internaționale.
Iconografia conține: date tehnice pentru fiecare obiect expus în parte, planşe cu modele de broderii manuale de pe textilele colecţiei muzeului și imagini cu oameni îmbrăcaţi în costum popular, din arhiva muzeului.
„Toate acestea au menirea de a crea o adevărată explozie de frumuseţe şi bogăţie românească și de a pune în valoare lucrurile autentice acolo unde le sunt locul. Colecția noastră cu piese textile, cu broderii înflorate, dorește să cucerească publicul cu cusăturile pline de culoare specifice folclorului românesc! Colecția muzeului de textile este foarte mare, conține peste 2.000 de piese, însă referitor la textilele populare, pot spune că sunt în jur de 500 de piese. Predomină foarte mult ștergarele, pentru că în 2004 PS Damaschin Coravu a făcut o donație de 112 ștergare foarte frumoase, dar baza expoziției o conține colecția doamnei Ileana Stoianovici care a donat, în 1993, 76 de piese, cele mai vechi din colecție”, a precizat Fănica Gherghe, muzeograf.