Palatul Copiilor din Slobozia, o alternativă pentru copii – educație și distracție
Palatul Copiilor din Slobozia reprezintă de mulți ani o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mod util și plăcut.
În plus, contribuie, alături de școală și familie, la formarea și afirmarea personalității individuale și creative a copiilor.
Aici au fost desfășurate, de-a lungul timpului, o multitudine de activități instructiv-educative specifice, în afara cursurilor școlare.
Copiii au posibilitatea să aprofundeze cunoștintele dobândite în școală, să le completeze, să își dezvolte aptitudinile, potrivit vocației și opțiunii lor.
Prezența copiilor la cercuri se finalizează prin participarea la diverse manifestări și concursuri, de unde nu pleacă fără premii.
De exemplu, la festivalul național de dans de la Focșani „Flori pentru mama”, din luna martie, unde a existat o concurență acerbă, participând numai într-o zi 120 de formații, cele 10 fetițe instruite de Mihai Timofte au obținut locul I, la dans sportiv, iar Georgeta Ivanov a participat cu trei formații (12 copii) și a obținut la dans contemporan locurile II și III. De asemenea, formația de dansuri populare, coordonată de instructorul Marian Lalu (12 copii), a obținut locul I. Totodată, au mai fost trei formații de la Palatul Copiilor Urziceni care au obținut rezultate foarte bune.
Mai mult decât atât, la cercul de muzică se remarcă foarte mulți copii, unii dintre ei obținând la concursurile de gen locuri pe podium. În zilele de 29-30 martie, la Bârlad, a avut loc ediţia a VIII-a a Festivalului-Concurs Internaţional de interpretare a muzicii uşoare româneşti pentru copii şi tineret, Ghiocelul de Argint. În urma acestui concurs, desfășurat pe șase categorii de vârstă, Sebastian Tăbleț a obținut locul I și titlul de „Mister”, iar Cristina Frățilă locul II, din peste 50 de participanți la categoria lor de vârstă.
De asemenea, 13 copii au participat la preselecțiile pentru concursul Mamaia Copiilor, desfășurate pe 16 martie, trei dintre ei obținând calificarea, printre care și Sebastian Tăbleț.
Reprezentanții Palatului Copiilor pregătesc și proiecte proprii, și anume festivalul folcloric pentru copii „Grâușor din Bărăgan”, prima ediție, care se va desfășura pe 3 mai, și la care vor participa interpreți și formații de muzică populară din județ, iar cel de-al doilea eveniment va fi „Magia dansului”, un concurs de dans modern, aflat deja la a treia ediție.
Rezultatele acestor copii la dansuri și muzică nu sunt singulare.
Există premianți internaționali la desen, la quilling, rezultate excelente au fost și la electronică (robotică), iar aici menționăm pe Costin Costea, băiatul care a creat o geacă ce „poate suna” la 112 în cazul în care senzorii detectează că ești în pericol de incendiu sau ai probleme cardiace, dar și în alte cazuri.
În organigrama Palatului Copiilor sunt trecute 22 de posturi la cercurile de pictură, atelierul fanteziei, ecologie, dansuri moderne, populare, sportive, informatică, jurnalism, muzică, chitară, karting, auto-navo-modele, limbi străine și altele.
La fiecare dintre aceste cercuri există serii de copii dornici să încerce ceva nou, să își aprofundeze cunoștințele, să se relaxeze creând. Iar într-un spațiu care devine pe zi ce trece mai primitor, de ce nu?