„Pace și Agricultură”, un eveniment important la Muzeul Agriculturii

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

muzeul national al agriculturiiMuzeul Agriculturii, partener în cadrul proiectului „Pâinea Păcii în România”, iniţiat de Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor din Germania şi a Asociaţiei „FriendenBrot” – Germania, va fi joi, 10 octombrie, gazda unei expoziții interesante, în fapt un omagiu adus suferinţei miilor de oameni care au fost deportaţi în Bărăgan.

Proiectul ”Peace and Agriculture” îşi propune să promoveze şi să păstreze proaspătă în conştiinţa publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea şi fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace. La acest demers s-au alăturat ţări foste comuniste, actuale membre ale Uniunii Europene: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Ungaria.

Ministerul Agriculturii din România a ales, pentru derularea proiectului, două locaţii cu valoare simbolică atât pentru trecut, cât şi pentru prezent: Muzeul Agriculturii din Slobozia şi localitatea Rubla, din judeţul Brăila, sat ce constituie un important loc pe harta memoriei comunismului românesc, fiind creat de cei 450 de români, sârbi şi germani deportaţi în iunie 1951. În acea vară, în Câmpia Bărăganului, o regiune subpopulată, neprimitoare, cu o climă aspră, care a căpătat supranumele de „Siberia românească”, autorităţile comuniste au deportat 44.000 de persoane (bărbaţi, femei, copii, bătrâni, gravide, bolnavi). Numeroase familii au fost urcate în trenuri şi lăsate în câmp, lipsite de mijloace minime de existenţă, familii care au fost nevoite să pornească de la zero, să-şi improvizeze adăposturi şi să-şi producă singure hrana. O localitate cu un istoric identic este Fundata, din judeţul Ialomiţa.

În cadrul proiectului „Pâinea păcii”, sub genericul „Pace şi Agricultură”, muzeul Agriculturii din Slobozia organizează expoziţia „Deportarea în Bărăgan – mărturii din istoria unei tragedii” – un omagiu adus suferinţei miilor de oameni care au fost deportaţi în Bărăgan, ca într-un gulag fără sfârşit, unde gheţurile au fost înlocuite de lut, paie, arşiţă şi viscol năprasnic. Fotografiile, documentele, obiectele ce vor fi expuse sunt cutremurătoare acte de acuzare aduse prigoanei comuniste declanşate la începutul anilor ′50.

 „Încercăm, astfel, să găsim un mod de a păstra vie memoria acestei tragedii şi de a face tot posibilul ca istoria să nu se mai repete”, susțin reprezentanții Muzeului.

La eveniment vor participa ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, oficiali ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, reprezentanţi ai Asociaţiei Foştilor Deportaţi în Bărăgan şi reprezentanţi ai mass-media centrale şi locale.

foto: http://www.muzeulagriculturii.ro