comenzi la domiciliu cliseru.ro

Osemintele unui pilot mort într-un accident aviatic la Alexeni, reînhumate în Cimitirul Internațional al Eroilor din Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/10/2015 | Locale Ialomita

Duminică, 25 octombrie, în Cimitirul Eroilor din Slobozia, a avut loc o ceremonie religioasă de reînhumare a osemintelor locotenentului major, aviator Cîrstea Dorobanțu, căzut la datorie în februarie 1989, într-un accident aviatic la Alexeni.

Pilotul și alți doi colegi, Mr. Av. Ion Mironescu, și mm av. Nicolae Cerveanu, s-au prăbușit cu elicopterul în timpul unui exercițiu militar. Acesta a fost înmormântat în cimitirul Bora. După 26 de ani, familia, cu sprijinul autorităților locale, dar și unui om de afaceri și consilier local, a reușit mutarea osemintelor din cimitirul Bora în Cimitirul internațional al eroilor din Slobozia, chiar de Ziua Armatei Române.

„Tatăl meu, locotenent major aviator Cîrstea Dorobanțu, pilot la Unitatea Militară de la Alexeni, acum desființată, a căzut în timpul unui exercițiu militar în februarie 1989, într-un accident tragic în care au murit toți cei trei membri ai echipajului. Accidentul de elicopter a avut loc chiar în zona Alexeni, aproape de râul Ialomița. La ieșirea din Alexeni, la șosea, a fost ridicată, la șapte ani de la accident, o cruce cu un mic monument, în memoria celor căzuți în accidentul aviatic. Dintr-o greșeală tehnică, probabil pentru că nu s-a știut că avem un cimitir al eroilor în Slobozia, l-au repartizat în cimitirul Bora. De mulți ani aveam gândul să-l transfer aici, unde îi este locul, printre eroi, iar domnul primar a avut această idee frumoasă să combinăm cu evenimentele de ziua Armatei și a ieșit ceremonia aceasta frumoasă la care am participat. Când s-a petrecut tragedia, tatăl meu avea 28 de ani, eu aveam doi ani, iar sora mea era nou-născută. Mama era căsătorită cu tata de doar patru ani”, afirma fiul pilotului, Marius Dorobanțu.

Cu privire la circumstanțele în care s-a produs acel tragic accident aviatic, fiul a solicitat Ministerului Apărării un raport cu privire la accident.

„Evident, am cerut partea care poate fi publică. Mi s-a promis că se rezolvă, se caută în arhive, pentru că și eu sunt curios ce s-a întâmplat atunci”, a mai spus Marius Dorobanțu.