comenzi la domiciliu cliseru.ro

Orașul Căzănești, la un pas să revină la statutul de comună

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/11/2015 | Politica

Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă foarte importantă pentru locuitorii din Căzănești, județul Ialomița, propunere care introduce o noutate în administrația locală din România (Propunerea legislativă de abrogare a Legii nr. 134 din 26 aprilie 2004 privind declararea ca oraş a comunei Căzăneşti, judeţul Ialomiţa, publicată în Monitorul Oficial nr. 376 din 29 aprilie 2004).

Proiectul de lege are două articole și prevede, pe de o parte că “legea nr. 134 din 26 aprilie 2004 privind declararea ca oraş a comunei Căzăneşti se abrogă”, iar pe de altă parte că „începând cu data de intrare în vigoare a prezentei legi localitatea Căzăneşti îşi reia statutul de comună”, așa cum este voința cetățenilor exprimată și validată prin referendum.

Se propune, astfel, în premieră revenirea unui oraș la statutul de comună, tocmai pentru a corecta o nedreptate cu care s-a confruntat localitatea Căzănești. De altfel, în luna aprilie a acestui an (26.04.2015) s-a organizat un referendum pentru consultarea populaţiei cu privire la trecerea oraşului Căzăneşti în categoria comunelor. Din 964 participanţi la vot, 906 au votat în favoarea revenirii la statutul de comună.

Mai mult, la baza adoptării Legii 134/2004 documentele care au fost întocmite conţin o serie de inadvertenţe și practic legea de înființare a orașului s-a bazat pe cifre eronate, mult diferite de realitate.

Prin adoptarea acestei propuneri legislative consider că se va corecta o nedreptate, având în vedere modul în care s-a întocmit documentaţia care a stat la baza Legii 134 din 2004, şi de asemenea se va elimina nedreptatea la care sunt supuşi locuitorii prin plata unor taxe şi impozite mai ridicate care nu justifică situaţia de fapt a localităţii Căzăneşti.

Mai mult decât atât, comunitatea locală din Căzăneşti este convinsă de faptul că având statutul de comună poate accesa mult mai uşor fonduri europene pentru dezvoltarea localităţii.

Putem spune că, prin adoptarea în Camera Deputaților, s-a făcut un pas important în realizarea acestui deziderat. Pe această cale, îmi exprim încrederea că și Senatul României va da un vot favorabil pe această propunere legislativă, în calitate de for decizional.

 Cristina Pocora, Deputat PNL de Ialomița