Omagiu lui Mihai Eminescu

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

S-au împlinit în acest an, pe 15 iunie, 127 de ani de la moartea scriitorului Mihai Eminescu.

mihai eminescu expozitie carte slobozia

Cu această ocazie Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu”  a organizat o expoziție de carte ce cuprinde volume de poezie, proză, publicistică, etc. din vasta operă a celui ce cu trecerea sa prin lume, viața nu a fost decât un lung șir de suferințe, iar moartea cu atât mai mult, o dramă sfâșietoare.

Cu o neasemănată duioșie, Poetul, care în viață ne-a dat tot, ne-a dat sufletul său bogat, și-a exprimat doar ”un singur dor” pentru când avea să fie ”pământ”; dorul de a fi înmormântat ”la marginea mării”, ca ”să-i fie somnul lin”, în apropierea ”adâncilor ape”.

Așa cum marele scriitor Tudor Arghezi spunea: ”În Eminescu e o dragoste și durere de dragoste. E o dragoste de păsări albe, ce străbat eternitatea și se întâlnesc în zbor în dreptul unei stele” pentru noi toți opera lui Eminescu este dragostea noastră ce aparține tuturor timpurilor. Fiecare linie a versurilor și a poeziei sale, în general, rămâne un adevărat balsam.

Poveștile sale, îmbrăcate cu măiestrie în veșmântul unei epoci rămân existențe omenești ce sunt veșnic actuale.

Cuvintele sunt prea puține și prea mici ca să omagiem personalitatea marelui scriitor al neamului românesc. Iubindu-i cu desăvârșire opera într-un anumit moment al vieții sale, Regina Maria mărturisea:  ”Îmi închin azi gândul lui Mihai Eminescu, acest bard al neamului românesc, al cărui suflet a știut să pătrundă durerea, natura și frumosul și să cuprindă tot ce e omenesc”. Să-l iubim pe Eminescu pentru că iubim neamul, limba și cultura română!

 

Bibliotecar, Florea Ecaterina