„Ograda Vals”, o seară magică la Casa memorială „Ionel Perlea”
Genericul ales, Simfonie la Ograda, este un omagiu adus lui Ionel Perlea, un genial dirijor şi compozitor care, în cei douăzeci şi cinci de ani de exil politic peste graniţele ţării, a purtat în suflet dorul de Ograda natală, de România.
Ionel Perlea a fost cunoscut mai mult pe scenele mari ale lumii, dar mai puțin în România. Tocmai de aceea, autoritățile ialomițene încearcă să promoveze activitatea pe care a avut-o acesta de-a lungul anilor, dar și faptul că provine din acest județ.
Astfel că miercuri, 30 octombrie, în Casa Memorială „Ionel Perlea” din comuna Ograda, a avut loc un astfel de eveniment, ce-i drept într-un cadru restrâns, însă plin de emoție.
„În această seară o să avem parte de un moment, exact cum odinioară existau în casele marilor familii, din toată Europa. Marile creații muzicale erau prezentate la început într-un cadru restrâns, mai restrâns decât suntem noi aici, de aici născându-se muzica de cameră. (…) Este un proiect al Fundației, care începe astăzi. Aș vrea ca alături de Consiliul Județean, care este principalul finanțator al acestui proiect, și care sper să se prelungească și în anii care vor urma, să atragem și comunitatea noastră, a ialomițenilor, pentru că în plan cultural este cel mai important artist al ialomițenilor. (…) Din păcate, noi, în Ialomița, nu îl cunoaștem de fapt”, spunea Cristian Obrejan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.
La numai 12 ani, Ionel Perlea și-a alcătuit prima orchestră, pe când era elev la liceul Goethe din Munchen, având alături colegi. Din această perioadă datează primele compoziţii proprii: Plimbarea la câmp (Ograda Vals) de mai târziu şi Hinemberg – March, purtând nostalgia copilăriei la Ograda.
„De câte ori gândul meu nu fuge hoinar, descătuşat de convenienţele rosturilor mele în depărtările străinătăţii, de câte ori cugetul meu nu evada din emisferele universului muzical pentru a-mi oferi un popas la Ograda, satul meu natal, din marea ialomiţeană a spicelor de grâu a Bărăganului, de câte ori cu încălţămintea pe marmura marilor săli de concerte şi de operă din America sau din centrele muzicale ale Europei, nu mi-aş fi dorit tălpile desculţe în pulberea uliţelor din Ograda, după cum visam o plimbare în forfota străzilor bucureştene…”, povestea cu nostalgie Ionel Perlea.
Artiştii lirici care au susţinut recitalul, soprana Simonida Luţescu şi tenorul Andrei Lazăr, au avut ca reper în experienţa artistică un premiu la Festivalul şi Concursul Naţional de lied ,„Ionel Perlea” organizat anual de Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”. Alături de Cvintetul București, au fost interpretate arii cunoscute de Brams, Strauss, Bizet, Brahms și alții.
Spectacolul „Ograda Vals” a fost organizat de Fundația Culturală „Ionel Perlea”, în parteneriat cu Primăria Ograda, Școala Gimnazială „Ionel Perlea” din Ograda, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, fiind o producție a Studioului „Un teatru ca toate celelalte” București, regia Marcel Stănciucu. Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Ialomița.
În final, vă expunem o dorință a unuia dintre organizatori, exprimată în acest context: Așa cum în alte țări există bomboanele Mozart, așa să avem și noi bomboanele Perlea, cu ghilimele de rigoare, așa încât să știe lumea, să avem cu ce ne mândri”…