Oferte pentru concesionarea obiectivelor din fostul aeroport Alexeni
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a anunțat joi, 26 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Județean, că o societate comercială dorește să concesioneze obiectivele pe care C.J. le-a transferat de la Ministerul Dezvoltării Regionale, respectiv fostul aeroport de la Alexeni.
Respectiva societate își dorește să investească acolo 6,2 milioane de euro și să creeze 105 de locuri de muncă, potrivit unei scrisori de intenție transmise Consiliului Județean.
Investiția constă în realizarea unui centru de formare profesională pentru educație continuă, focalizată în special pe angajații poliției locale, poliției naționale, dar și din zona civilă, pentru angajații firmelor de securitate, pază, a responsabililor de siguranța și securitatea companiilor private din România, înființarea și dezvoltarea unui centru de pregătire practică, de tipul: cursuri de prim-ajutor, de autoapărare, de conducere defensivă, cursuri de supraviețuire în caz de dezastre naturale, cursuri de utilizare a armelor, poligon de tragere, cursuri de parașutism, înființarea unui aerodrom modern pornind de la infrastrucuta existentă și a unui serviciu de mentenanță pentru aparatele de zbor ușoare, înființarea unei zone de service auto și de blindare ușoară a autovehiculelor, înființarea unei tabere școlare pentru copii și adolescenți, care vor urma cursuri de orientare, supraviețuire și pregătire fizică de tip militar, înființarea unui centru de inovare în echipamente și instrumentar necesar supraviețuirii în caz de calamități și dezastre de orice tip.
Investiția se va realiza etapizat, în primul an urmând să fie investiți 200.000 de euro și 10 locuri de muncă nou create, în al doilea an investiția estimată se va ridica la 2 milioane de euro și 30 de locuri de muncă nou create, în al treilea an vor fi investiți 3 milioane de euro și se vor crea 20 de locuri de muncă, în al patrulea an se va mai investi un milion de euro și se vor mai crea 20 de locuri de muncă, iar în al cincilea an investiția va fi de 2 milioane lei și 25 de locuri de muncă.
Posibilii investitori estimează un număr de 400 de cursanți lunar, iar taxele și impozitele ar depăși din anul doi 300.000 de euro anual, fondurile prin care se va realiza această investiție urmând să provină din surse private, din credite, dar și din fonduri structurale și de coeziune.
„Au venit doi reprezentanți cu care am avut o primă discuție. Noi ne menținem la acest moment punctul de vedere privind realizarea unui aeroport. În paralel, avem discuții și cu o altă societate din SUA, care și-a exprimat intenția de a face o investiție în zona respectivă. Suntem în faza în care traducem concluziile unui Studiu de Fezabilitate făcut de Ministerul Dezvoltării Regionale, pe care să le trimitem în Statele Unite să le analizeze și, în funcție de asta, să se ia o decizie. Din puncul meu de vedere, nu este greșit indiferent ce investitor ar veni să facă o investiție într-un aeroport. Cu siguranță, după ce se fac toate evaluările, studiile, până la obținerea finanțării și aprobării investiției, cu siguranță mai repede de 4-5 ani nu este posibil. Încercăm pentru moment, și la discuția pe care am avut-o, am specificat foarte clar că atunci când va exista un potențial investitor într-un aeroport, să reziliem contractul, au fost de acord. Asta este o primă scrisoare de intenție”, a spus Moraru.