Ofertă de nerefuzat! Start-up Nation – Maxim 200.000 lei nerambursabili pentru afacerea ta!
Ai o idee bună, dar nu ai capital să o pui în practică? Prin “Start-up Nation – Romania”, vei putea.
Statul va acorda un ajutor în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii.
Vineri, 17 martie, Consiliul Județean Ialomița, în colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a susținut o dezbatere publică privind programul pentru stimularea înființării de întreprinderi mici și mijlocii „Start-up Nation – România”.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Harry Ilan Laufer, cel care a oferit informațiile necesare celor interesați, spunea că acest program este menit în primul rând să stimuleze înființarea de societăți mici și mijlocii în România, pentru că țara noastră se confruntă în ultima perioadă cu un dezechilibru în acest sens.
Mai mult, prin acest program se dorește implicarea tinerilor, dar nu numai, în antreprenoriat, pentru a nu mai pleca din țară, scopul final fiind acela de a aduce cât mai mulți români în clasa de mijloc. Însă, cel mai mult se dorește crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă pe an, iar în perioada de 4 ani cât ține acest program să fie create în jur de 100.000 de locuri de muncă. Însă nu numai românii pot beneficia de acest program, ci și străinii, aceștia având obligația să-și desfășoare viitoarea activitate în România.
Așadar, cei care doresc să devină beneficiarii acestui program, pentru a obține 100.000 lei sau 200.000 lei, în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, vor putea aplica dacă: au o societate înființată după 30 ianuarie 2017 sau înființează o nouă societate, trebuie să creeze un loc de muncă dacă aplică pentru grantul de 100.000 lei sau două locuri de muncă pentru 200.000 lei și să îl/le mențină pe o perioadă de trei ani.
Deocamdată par a fi eligibile achizițiile de echipamente, mașini, utilaje, instalații, aparatură de măsură și control, software aferent, echipamentele IT, aparatură birotică, sisteme de protecție, instalații de economisire energie, chirii, spații de lucru, pagina web și promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanță.
Printre cheltuielile eligibile s-ar putea afla și salariile angajaților firmelor beneficiare, precum și taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă (pentru aplicanții neplătitori de TVA).
Înscrierea proiectelor se va face în principal online, însă va exista posibilitatea și offline. Evaluarea proiectului se va face electronic, perioada de înscriere începând din data 2 mai, timp de 30 de zile. Fiecare va cunoaște punctajul pe care îl are din momentul în care va completa online datele, punctajul minim de calificare fiind de 50 de puncte.
Grila de punctaj – Domeniul de activitate (pe anumite coduri CAEN): IT – 45 puncte, Producție – 40 puncte, Industrii creative – 35 puncte, Servicii – 30 puncte, Comerț și alte activități – 25 puncte. Crearea unui loc de muncă suplimentar – 25 puncte, 1 angajat defavorizat – 10 puncte, 2 angajați defavorizați – 20 puncte, absolvenții din 2012 până în prezent sunt considerați defavorizați, Investiția de peste 50% din valoarea planului de afaceri în echipamente și tehnologie – 10 puncte.
Decontarea se va face pe principiul cererii de plată (termen de 30 de zile). Așadar, faceți-vă planuri, interesați-vă! Nu ar fi de ratat un astfel de program. La eveniment au mai participat: Adrian Mlădinoiu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, deputatul Andrei Pop și președintele C.J., Victor Moraru.