comenzi la domiciliu cliseru.ro

Odată cu redeschiderea spitalului din Țăndărei a fost semnat și un parteneriat zonal pentru susţinerea acestuia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
06/12/2012 | Locale Ialomita

Zeci de primari şi autorităţi judeţene, parlamentari şi locuitori din oraşul Ţăndărei şi zona limitrofă au participat, miercuri, 28 noiembrie, în Ţăndărei, la încheierea unui parteneriat zonal pentru susţinerea spitalului orăşenesc, redeschis recent.

Acest parteneriat se referă la un acord de donaţii din partea unor primari, persoane fizice sau agenţi economici, fonduri care vor fi folosite pentru diverse cheltuieli neprevăzute sau reparaţii, în acest sens fiind creat şi un cont de solidaritate pentru cei care vor să sprijine financiar unitatea spitalicească.
Autorităţile locale afirmă că această formă de susţinere a unor cheltuieli ale spitalului a fost iniţiată nu pentru că ar exista la acest moment probleme din acest punct de vedere, ci pentru a arăta că acest spital are sprijinul multor oameni şi că nu va fi închis din nou.

„Este vorba de cheltuieli neprevăzute care pot apărea din punctul de vedere al funcţionării spitalului, chiar dacă avem şi o alocare bugetară din partea Consiliului Judeţean de 64.000 de lei, tocmai pentru a rezolva aceste probleme. Am luat în calcul, însă, şi alte defecţiuni tehnice, ale sistemului de încălzire, de iluminat, având în vedere că timp de un an şi opt luni spitalul nu a funcţionat. Tocmai de aceea am creat acest fond de solidaritate. Dar nu avem probleme financiare la acest moment”, a declarat primarul oraşului Ţăndărei, Cristi Roman.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a criticat în context măsura de închidere a spitalului în urmă cu aproape doi ani, subliniind totodată necesitatea existenţei acestuia în zona de est a judeţului.
„Avem de astăzi un parteneriat pentru ca nimeni să nu mai poată desfiinţa acest spital. (…) Marea victorie a acestor luni de zile este aceea cu autoritatea guvernamentală dictatorială. Pentru că o decizie care priveşte mii de oameni nu o poţi lua aşa, ci mai chibzuit. O decizie nu o poţi lua într-un birou, după nişte calcule făcute de un contabil, sau de altcineva, de Fondul Monetar Internaţional, împotriva voinţei oamenilor. O decizie trebuie pregătită. (…) Acest parteneriat trebuie să arate oamenilor că într-un an şi jumătate lucrurile se schimbă, că va fi ca pasărea Pheonix, renăscută din propria cenuşă, o unitate etalon în partea de est a judeţului Ialomiţa”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

Drapelul și o icoană, oferite în dar de primarul de la Mihail Kogălniceanu

Şi deputatul liberal Cristina Pocora a ţinut să amintească eforturile depuse pentru ca spitalul de la Ţăndărei să fie redeschis, după zeci de luni de proteste şi încercări, afirmând că redeschiderea acestuia reprezintă „garanţia că USL, de la primari, susţinători, la Consiliul Judeţean şi parlamentari, îşi ţine promisiunile”.
În faţa tuturor celor prezenţi în curtea spitalului din Ţăndărei, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Alexandru Dinu, a oferit reprezentanţilor unităţii sanitare drapelul României şi o icoană, „în semn de recunoştinţă faţă de cei care s-au luptat să o redeschidă”, afirmând că drapelul reprezintă „simbolul românilor că au învins”, iar icoana, „simbolul creştinătăţii noastre”.

„Când l-au închis, au luat cheia puţini oameni. A trebuit să fim mii de oameni ca să o regăsim. Fiecare dintre dumneavoastră a căutat acea cheie, iar cei mai puternici oameni, autorităţile judeţene, au ştiut să ne-o aducă şi să redeschidă acest spital. Când l-au închis, mii de oameni au ţipat că avem dreptul constituţional de a trăi. Ne ceream dreptul de a nu muri. De atunci şi până acum, zeci de oameni au trecut dincolo, în lumea cealaltă, şi din cauză că era prea departe Slobozia, iar pe bătrâni este greu să-i convingi să se ducă departe de casă să se trateze”, a spus primarul Dinu.
La final, primarii din mai multe comune care au semnat pactul de solidaritate, agenţii economici prezenţi, prefectul, subprefectul, preşedintele Consiliului Judeţean, managerul spitalului Slobozia, dar şi politicieni, au donat, fiecare, cel puțin 100 de lei.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️