comenzi la domiciliu cliseru.ro

O nouă șansă pentru tinerii care nu au absolvit examenul de bacalaureat

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
31/10/2014 | Locale Ialomita

Tinerii care nu au absolvit examenul de bacalaureat și nu sunt integrați pe piața muncii vor putea cunoaște mai bine nevoile pieței, vor putea dobândi anumite competențe, iar în funcție de acestea își vor putea valorifica potențialul pentru a-și găsi un loc de muncă.

garantii pentru tineri

Un pachet complex de servicii care îi va ajuta în carieră este pregătit pentru 2.550 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, din patru regiuni ale țării, care fac parte din grupul țintă al proiectului „Garanții pentru TINEri!, implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în parteneriat cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători și Blocul Național Sindical. Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European, are valoarea de 18.655.122 lei.

Una dintre acțiunile care contribuie la atingerea indicatorilor propuși a fost desfășurată timp de două zile, 23 și 24 octombrie, la Slobozia, respectiv Târgul județean al locurilor de muncă, în paralel cu un seminar de informare tematică, la care au participat zeci de tineri absolvenți ai învățământului liceal, parteneri în proiect, cât și elevi din anul terminal, inspectori și profesori ai unor specialități tehnice, reprezentanți ai Ministerului Muncii, șefi de instituții de profil și angajatori.

Pe parcursul seminarului, desfășurat în sala Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, au fost prezentate obiectivele proiectului, măsurile active de ocupare, oportunitățile de angajare ale întreprinderilor, inițiativele locale de sprijinire a integrării tinerilor pe piața muncii, actele normative în vigoare care sprijină angajatorii, despre cât de interesați sunt tinerii să devină independenți financiar, despre toleranța angajatorilor, legea uceniciei, dar și multe alte subiecte.

Marian Costea, reprezentantul patronatului IMM-urilor din Ialomiţa, a vorbit tinerilor despre situația actuală a multor întreprinderi mici și mijlocii din județ, una destul de grea în opinia sa, despre nevoia de forță de muncă, dar și despre dorința tinerilor de a-și găsi acel loc de muncă.

Acesta spunea că, din informațiile sale, angajatorii au nevoie de forță de muncă, însă vor persoane serioase, care își doresc să muncească, să devină profesioniști în domeniul respectiv. „Oferta este vastă, începând de la prestări servicii, construcții, producție, instalatori, sudori, dulgheri și până la industrie alimentară și industria prelucrătoare. Rămâne ca tinerii să se plieze pe ofertele existente. Să sperăm că proiectul își va atinge obiectivul final, acela ca mulți dintre voi să-și găsească un loc de muncă”, afirma Marian Costea.

În schimb, directorul AJOFM Ialomița, Georgian Mocănescu, a vorbit celor prezenți despre importanța acestui proiect și implementarea lui cât mai bine în județ, în condițiile în care locurile de muncă sunt puține, iar forța de muncă nu este calificată sau pliată pe cererea angajatorilor. Totodată, le-a vorbit despre legislația în vigoare, programele AJOFM, subvenționarea locurilor de muncă, dar și alte beneficii acordate de Agenție atât angajatorilor cât și tinerilor.

Pe parcursul discuțiilor au luat cuvântul și câțiva angajatori care au explicat tinerilor, chiar și prin exemple personale, cât de importantă este pregătirea acestora cu privire la un viitor loc de muncă. S-a vorbit despre autoevaluare, conduita pe care trebuie să o adopte cel care se prezintă la un interviu de angajare, despre comunicarea non-verbală, investiția în pregătirea pentru viața reală, despre lipsa de dorință a tinerilor de a se angaja și a fi independenți de părinți, despre seriozitatea de la locul de muncă, lipsa de motivație și, până la urmă, despre faptul că pe parcursul vieții nu există garanția unui loc de muncă, ci doar garanția că dacă ești serios și îți dorești să te perfecționezi, vei avea mai multe șanse.

Adăugăm faptul că în Ialomița există înființat și Centrul de garanții pentru tineri, în Slobozia, pe strada Ardealului, bl. 3, sc. B, ap.2, unde tinerii vor fi sprijiniți în așa fel încât debutul în carieră să fie unul cât mai bun și eficient.

 

garantii pentru tineri slobozia