15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
TELVERDE Coronavirus – 0800.800.358. Nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Românii aflați în străinătate pot solicita informații la: +4021.320.20.20
Ziarul Obiectiv Ialomita > Locale Ialomita > O nouă expoziţie la Muzeul Agriculturii: Unelte și mașini de secerat, treierat, vânturat https://wp.me/p49Kdo-4oz
livrari la domiciliulivrari la domiciliu
DE MAINE AVEM: ORGANE CONGELATE DE MIEL CU PRAPUR INCLUS

O nouă expoziţie la Muzeul Agriculturii: Unelte și mașini de secerat, treierat, vânturat

Expoziţia “UNELTE  ŞI MAŞINI DE SECERAT, TREIERAT, VÂNTURAT” este o reconstituire a acestor vechi îndeletniciri în arealul ţării noastre, atât prin folosirea uneltelor străvechi pentru cosit, secerat, îmblătit, dar şi a introducerii maşinismului, prin folosirea locomobilelor şi batozelor.

foto.expo.seceratEste o expoziţie menită să readucă în amintirea celor vârstnici scene de agricultură din tinereţea lor, dar şi să prezinte celor tineri modul în care s-a produs în trecut “pâinea noastră cea de toate zilele”.

Grâul este planta cea mai iubită şi preţuită de ţărani, considerată ca fiind sfântă. Bătrânii spuneau că în holda unde este semănat grâul să nu calci cu picioarele, pentru că grâul este sfânt şi e păcat, bobul de grâu poartă chipul lui Dumnezeu. Drumul pâinii de la bobul de grâu, la pâinea cea de toate zilele are semnificaţii aparte pentru ţăranul român. Aratul şi semănatul marcau momente importante, decisive, în cadrul muncilor agrare, iar pentru reuşita lor erau necesare o serie de acte magice, de ritualuri, de respectare a unor interdicţii. Seceratul, treieratul şi vânturatul însemnau împlinire şi încheiere şi se desfăşurau în lunile de vară, luni cu o încărcătură magică densă, ce se constituiau într-o perioadă decisivă pentru asigurarea pâinii cea de toate zilele. Din zori şi până-n noapte, cu “Doamne ajută!” mereu pe buze, ţărani aparţinând mai multor generaţii au secerat şi treierat în acelaşi mod, veacuri de-a rândul. Zgomotul ciururilor se auzea până târziu în noapte peste liniştea satului ca o muzică, fiecare gospodar fiind “dirijorul” muncii sale de un an.

Patrimoniul Muzeului Agriculturii Slobozia cuprinde, pe lângă uneltele primare folosite la secerat (secere, coase, greble, palamarcă, îmblăcie), maşini şi utilaje agricole de epocă: secerători, batoze şi maşini de treierat, locomobile, vânturători şi selectoare.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 1 august 2013, orele 14,oo, la sediul Muzeului Agriculturii, iar programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 9,oo-17,oo, sâmbăta şi duminica între orele 8,oo-16,oo. 

Hei, dacă ești un cititor fidel al site-ului nostru și te-ai convins că de ani buni publicăm numai știri oficiale și de încredere, te rugăm să iți rupi un minuțel din timpul tău și să ne acorzi o evaluare aici: facebook.com/obiectiv.net/reviews/ Astfel ne ajuți la creșterea autorității paginii, lucru foarte important în această perioadă, în special pentru vizitatorii noi, care, pe bună dreptate, nu au de unde să știe că suntem o publicație serioasă și de încredere. Îți mulțumim! Multă sănătate!