comenzi la domiciliu cliseru.ro

O decizie pierdută… la Primăria Fetești

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
17/11/2017 | Locale Ialomita

O decizie a Camerei de Conturi Ialomița, transmisă în luna ianuarie a acestui an Primăriei Fetești, în urma unui control efectuat în perioada 8 noiembrie-9 decembrie 2016, a dispărut pur și simplu din instituție, reprezentanții primăriei fiind nevoiți să solicite recent o copie a acesteia pentru a pune în aplicare măsurile de remediere a deficiențelor constatate.

„Pur și simplu nu s-a mai identificat unde a ajuns în mod fizic. Pentru că la aparatul de specialitate, care trebuia să pună în aplicare această decizie, nu a fost găsită”, spuneau reprezentanții primăriei la finalul unei ședințe susținute săptămâna trecută.

Primarul suspectează că decizia ar fi fost „subtilizată” de cineva care a vrut să se răzbune, având în vedere că nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Copia a fost transmisă la mijlocul lunii octombrie, astfel că în ședința de consiliu din 8 noiembrie a fost prezentată consilierilor locali.

Controlul Curții de Conturi a fost special pe modul de acordare a fondurilor pentru cultură, sport și religie la nivelul unității administrativ-teritoriale în perioada 2013- 2015. În respectiva decizie se face referire în primul rând la atribuirea în folosință gratuită a stadionului municipal Fetești către Asociația Clubul de Fotbal Rapid Fetești, fără a exista o hotărâre a Consiliului local (prejudiciul estimat fiind de 69.541 lei cu titlu de chirie), aprobarea la plată a unei facturi (în 2014) în valoare de 83.357 lei, emisă de SC Compania Artistică Mix Music Show SRL București, pentru servicii de transport persoane, în condițiile în care, potrivit Curții de Conturi, serviciile nu au fost prestate, producând prejudicii bugetului municipiului Fetești, acordarea de fonduri, în perioada 2013 – 2015, unor unități de cult care nu au justificat, în termenul legal, cu documente, cum au utilizat banii sau facturile erau emise înainte de aprobarea în Consiliul local a fondurilor (210.368 lei), efectuarea de plăți nelegale către Asociația Clubul de Fotbal Rapid Fetești, fără încheierea unui contract de finanțare, iar sumele au fost utilizate pentru efectuarea de cheltuieli care exced normelor financiare pentru activitatea sportivă (estimate la 254.791 lei), acordarea sumei de 3.600 lei către organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale „Trebuie”, pentru care nu s-au prezentat documente justificative, dar și Asociației Clubul Sportiv Satori Art Slobozia și Clubului Sportiv Satori, pentru care nu s-au depus documente justificative (7.938 lei pentru premierea sportivilor de la karate și transportul sportivilor).

Va fi o provocare pentru administrația locală să respecte întocmai decizia Curții pentru recuperarea banilor. De exemplu, banii dați la biserici, peste 200.000 lei, de la Rapid Fetești, de la Mix Music…dar și de la ceilalți…

Câteva dintre problemele identificate de Curtea de Conturi au fost discutate și explicate consilierilor, unele dintre constatări fiind considerate un pic cam drastice, însă se caută soluții pentru remedierea tuturor problemelor.