comenzi la domiciliu cliseru.ro

Nu vă mai lăsați furați!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
15/03/2013 | Lege si Ordine

Un bărbat de 80 ani, din comuna Sudiţi, a rămas fără 9.000 lei, întrucât a dat curs solicitării a trei persoane (două femei şi un bărbat), care sub pretextul achiziţionării de anvelope uzate, i-au sustras bani din locuinţă.

În cursul zilei de ieri, 14 martie a.c. poliţiştii ialomiţeni au înregistrat un furt din locuinţă, comis de autori necunoscuţi, prin distragerea atenţiei părţii vătămate.

Cercetările sunt continuate de poliţişti sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, precum şi pentru depistarea şi tragerea la răspundere a suspecţilor.

Astfel de fapte au mai fost înregistrate, poliţiştii reuşind identificarea autorilor şi recuperarea în mare parte a prejudiciilor cauzate.

Sunt însă cazuri când prejudiciile cauzate nu mai pot fi recuperate şi apreciem că printr-o informare corectă a cetăţenilor se poate prevenii comiterea unor astfel de fapte în zona de responsabilitate.

Astfel, autorii se deplasează la domiciliile părţilor vătămate, alese în special din rândul persoanelor vârstnice sau al celor despre care obţin date că deţin în locuinţe sume mai mari de bani provenite din economii sau diferite activităţi comerciale.

Sub pretextul cumpărării ambulante de obiecte sau deşeuri contra unor sume avantajoase, aceştia se prezintă la locuinţele victimelor şi profitând de dorinţa acestora de a se debarasa de diverse obiecte inutile din gospodărie, stabilesc vânzarea pe loc a respectivelor bunuri, de exemplu aparatură electrocasnică veche sau defectă, recipiente tip pet, deşeuri de fier.

Pentru plata acestor bunuri autorii oferă bancnote în cupiură mare, de regulă fiind folosite cele de 200 sau 500 lei, determinând astfel victimele să se deplaseze în locuinţă şi să aducă restul, moment în care sunt observate de către autor camerele sau locurile unde sunt păstrate sumele de bani.

După predarea restului, cel puţin unul dintre autori distrage atenţia victimei prin angrenarea acesteia în activitatea de predare, adunare sau transport a bunurilor care au făcut obiectul tranzacţiei ori solicită însoţirea la toaletă sau vizualizarea unor alte bunuri aflate în locaţii care presupun pierderea de către victimă a contactului vizual cu intrarea în locuinţă, perioadă de timp în care o altă persoană din grup pătrunde în locuinţă şi sustrage sumele de bani şi valorile din locurile observate anterior.

Au fost şi cazuri în care activitatea de căutare a sumelor de bani ce au fost sustrase nu a necesitat un efort prea mare, acestea fiind lăsate la vedere de către victimele care, în dorinţa de a nu pierde chilipirurile oferite, nu şi-au mai asigurat valorile şi au ieşit din locuinţă pentru a da restul aşa-zişilor cumpărători.

După sustragerea sumelor de bani sau a valorilor, autorii părăsesc locuinţele invocând diferite cazuri urgente sau promiţând revenirea la o dată ulterioară pentru preluarea unor bunuri mai voluminoase ce au făcut obiectul tranzacţiilor, furtul valorilor fiind sesizate abia mai târziu de către victime.

Autorii acţionează de obicei în grupuri formate din 2-5 persoane, nu sunt cunoscuţi în zonele în care îşi desfăşoară activitatea infracţională, folosesc auto înmatriculate în străinătate, care de obicei sunt deţinute pentru perioade scurte de timp, iar pentru mai multă credibilitate sunt folosite femei, unele dintre ele cu semne vizibile de graviditate, create în mod artificial.

Întotdeauna aceştia oferă sume de bani sau avantaje mai mari decât cele obţinute în mod normal, invocând situaţii urgente credibile sau activităţi comerciale profitabile, reducând astfel vigilenţa victimelor şi oferindu-le credinţa unor câştiguri mai mari decât cele normale sau oportunitatea debarasării de unele obiecte inutile din gospodărie, considerate fără valoare, contra unor sume de bani nesperate.

[notice]Recomandăm cetăţenilor:

– să nu se lase angrenaţi în discuţii cu persoanele care se prezintă la locuinţele lor şi sub pretextul unor operaţiuni comerciale profitabile sau al unor

 aşa-zise chilipiruri, le propun vânzarea sau cumpărarea de bunuri sau deşeuri, schimbarea de valută, ori alte activităţi care de regulă nu se desfăşoară ambulant

– în cazul în care acceptă totuşi pătrunderea unor astfel de persoane în locuinţă, să ceară sprijinul unor vecini pentru supravegherea acestor persoane, să nu arate sau să ofere indicii despre locurile în care îşi păstrează banii sau valorile

– să sesizeze organele de poliţie, telefonic, despre prezenţa unor persoane suspecte, care sub diferite pretexte solicită accesul în locuinţă sau gospodărie[/notice]