Nemulțumit de ritmul de lucru la Piața Revoluției, primarul Sloboziei a solicitat constructorului suplimentarea cu forță de muncă și mijloace
După cum știți, în centrul Sloboziei, mai precis Piața Revoluției, se află în execuție un proiect amplu de reabilitare urbanistică, pe o suprafaţă de 21.143 metri pătraţi. Mai precis, se vor crea spaţii speciale pentru desfăşurarea evenimentelor publice şi culturale, pentru relaxare, fântâni, o agoră, mai multe statui, zone de promenadă, precum şi o parcare subterană, cu o capacitate de 98 de locuri pentru uzul instituţiilor publice localizate în zonă, dar nu numai, precum și crearea unor reţele de trasee pietonale.
Acest proiect se realizează în două etape, prima cuprinzând reabilitarea generală a zonei de sud, respectiv a fântânii monumentului Revoluţiei, realizarea unei agore cu două fântâni aferente, a altor şapte fântâni pătrate şi şapte statui, iar în etapa a doua, reabilitarea zonei de nord, realizarea parcării subterane și a două fântâni.
În condițiile în care proiectul a fost început cu întârziere, din cauza contestațiilor, nici execuția până în momentul de față nu este mulțumitoare, întâmpinându-se o serie de probleme care cu greu au fost depășite. Deși în ultima perioadă lucrurile par să intre pe un făgaș normal, totuși ritmul de lucru încă nu este cel dorit de beneficiar.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul Sloboziei, Alexandru Stoica, a susținut că trebuie suplimentate fronturile de lucru, forța de muncă și timpul alocat, pentru ca ritmul lucrărilor să fie mai alert.
„A fost o perioadă proastă. Am depășit-o. Dar ar trebui să lucrăm zi-lumină. Situația lucrărilor se prezintă sub două aspecte. Partea de sud, care prevede Agora și tot ce este în fața Bancpost până la CEC, cu spații verzi, cu monumentul Revoluției, cu fântâni, acolo lucrurile stau mai bine. Cele mai importante lucrări, canalizare, curent, apă, sunt gata, suntem în faza de discuție privind principalele aspecte legate de construcția fântânilor și să începem să pavăm. Să sperăm că domnul constructor va începe să paveze săptămâna viitoare, pentru că așa a zis. Partea mai puțin bună este faptul că dumnealor nu fac demersurile necesare pentru a-și încasa banii pe lucrările care au fost realizate în cea mai mare parte. Dacă ei nu-și fac hârtiile la timp, nu își încasează banii, nu își mai pot achiziționa alte materiale și, pe cale de consecință, întârziem. Din partea Primăriei nu cred au fost probleme. Le-am asigurat tot ce a fost nevoie. Cu toate acestea, ritmul nu este mulțumitor. De exemplu, la parcare, ar fi trebuit să ieșim din groapă acum cu betoanele. Și va urma o altă parte, deloc ușoară, a tunelului. Dacă cu Agora dânșii spun că la sfârșitul lunii august este gata, toată zona acolo, parcarea și tunelul de acces, nu va fi deloc ușoară”.
Este o situație geologică de excepție în acest centru al municipiului Slobozia
La conferință au fost prezenți și reprezentanți ai constructorului care, la insistențele primarului, au fost nevoiți să dea câteva explicații legate de stadiul lucrărilor și problemele întâmpinate.
Nistor Mihai susținea că cele mai mari probleme pe care le-au întâmpinat au fost legate de epuizarea apelor freatice accidentale din fundația parcării, însă acesta nu va fi finalul problemelor. Vor urma alte provocări, atât pentru ei cât și pentru locuitorii acestui municipiu.
„A fost un caz particular din punct de vedere geotehnic ce ne-a creat probleme foarte mari. Soluțiile tehnice până la urmă au fost adoptate prin încercări repetate, iar până la urmă am reușit să ajungem la epuizarea apelor freatice și ne-a permis să putem ataca fronturile de betoane de egalizare și construcția propriu-zisă. Aceasta a fost o problemă tehnică majoră pe care am întâlnit-o. Astăzi am depășit-o. Suntem în eforturi concentrate de organizare și de resurse ca să putem să revenim într-un ritm susținut de lucru în perioada aceasta. Profitând și de epuizarea apelor freatice dar și de sezon, care ne permit să desfășurăm lucrurile pe toate fronturile. (…)Noi va trebui să fim pregătiți cu trei metode simultane de epuizare a apelor freatice, mergând pe fronturi mici. (…) Noi neavând un studiu hidro-geologic local, nu putem știi care sunt direcțiile de infiltrare. Asta ne-a pus în dificultate prima dată. Este o situație geologică de excepție în acest centru al municipiului Slobozia, profilul longitudinal litologic al solului fiind diferit pe o sută de metri lungime”, spunea acesta.
În schimb, primarul este de părere că acum, după experiențele negative avute, s-a învățat ceva, astfel că problemele similare care vor fi întâlnite vor putea fi remediate mai repede.
O problemă care dă fiori municipalității va reapărea, însă, cât de curând. Mai precis, „micile cutremure” care vor fi resimțite din plin de clădirile din zonă în momentul în care vor fi amplasate planplanșele la tunel.
Deschiderea frontului la tunel este posibil să fie undeva între 15 iulie – 1 august, iar termenul de finalizare a lucrării în ansamblul ei este 31 decembrie 2015.