Ne vrem salariile! Protest al muncitorilor de la combinatul chimic din Slobozia
Aproximativ 150 de muncitori de la combinatul chimic Chemgas din Slobozia au protestat, în după amiaza zilei de luni, 14 octombrie, în fața unității, revoltați de faptul că nu-și mai primesc salariile la timp, dar și față de incertitudinea privind viitorul lor.
Aceștia au solicitat o discuție cu conducerea unității pentru a le oferi explicații clare privind situația în care se află combinatul, în condițiile în care liderul de sindicat Octavian Ciobanu nu a nereușit să le dea prea multe detalii în acest sens.
Protestul a fost unul spontan, deși se hotărâse în adunarea generală a membrilor de sindicat de la Sindicatul liber Amonil ca protestele să fie începute în data de 25 octombrie. Însă, ținând cont că de la 1 octombrie s-a încetat furnizarea gazului metan pe platformă, ureea și amoniacul sunt oprite, iar în această lună se va mai funcționa doar cu azotatul și acidul, cu rezervele avute în tanc, neștiindu-se cum vor evolua lucrurile, dacă producția se va opri sau nu, muncitorii au toate motivele să fie nerăbdători și revoltați.
În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 11 octombrie, Octavian Ciobanu, liderul de sindicat, reclama că de peste un an la combinat există problema salariilor care se acordă cu întârziere.
„Din această cauză influențele asupra colegilor mei care lucrează la combinat sunt deosebit de grave și de mari, pentru că salariile sunt mici, viața este grea, sunt întotdeauna de plătit multe facturi și taxe. Sunt copii care merg la școală și care au nevoie de bani și colegii mei merg acolo la muncă pentru un salariu. De peste un an de zile lucrurile merg prost la combinat în privința acordării salariilor, deși fabricile au mers. În toate discuțiile pe care le-am avut până acum, și nu numai la nivelul combinatului, acest lucru s-a declanșat o dată cu criza economico-financiară. Aceasta a avut și are încă niște implicații deosebit de grave asupra fluxurilor financiare, asupra prețurilor pentru marfa pe care o fac și o vând cei de la combinat. Nu în ultimul rând, o altă influență asupra vieții noastre ca lucrători o are și legislația muncii modificată de guvernul Boc și nerediscutată de actualul cabinet. Un singur exemplu, ca să vă dați seama de implicațiile acestei modificări de legislație. Dacă înainte de modificarea legislației muncii de guvernul Boc, aproape 90% din salariații din România erau acoperiți de un contract de muncă colectiv la nivel de unitate, de ramură sau nivel național, la acest moment, sub 40% din angajații din România mai beneficiază de protecția unui contract de muncă colectiv. Deci lucrurile în loc să se mențină măcar, s-au degradat continuu. Acest lucru, sigur că a dus la scăderea puterii salariaților de a-și promova interesele prin organizațiile sindicale și, cu siguranță, de aceea lucrurile au luat o turnură proastă pentru cel care câștigă pâinea prin munca lui. Un al doilea factor care a influențat nu numai economia de la Slobozia, dar în general întreaga zonă de industrie care mai există în România, și mă refer la industria metalurgică, la industria chimică, sticlă, ceramică, și construcții de mașini, a fost acest obiectiv al guvernelor de până acum, de a alinia nivelul prețurilor energetice la nivelul prețurilor europene. Știm cu toții că au fost discuții și chiar un miting în vară pe problema creșterii prețurilor la gazele naturale la nivelul la care Uniunea Europeana îl dorește. Din păcate, pot să vă spun că pentru prima oară de când sunt eu lider de sindicat, deci de peste 10 ani, am văzut o reacție extrem de virulentă și de hotărâtă a patronatelor din zona amintită. Care au solicitat guvernului să găsească soluții de a nu crește așa de repede costurile energiei fiindcă se vor închide foarte multe afaceri în Slobozia, în România, și aici mă refer la industria metalurgică, la industria chimică, sticlă, ceramică. Deci una peste alta, climatul economico-financiar nu e favorabil”, spunea Ciobanu.
Potrivit acestuia, „combinatul a funcționat la capacitate până la 1 octombrie, însă salariile muncitorilor au întârziat lună de lună, la un moment dat acumulându-se și două luni întârziere”.
„În această situație, noi am avut discuții cu conducerea de la CHEMGAZ și cu șefii dumnealor, în care le-am solicitat să respecte ziua de salariu conform prevederilor contractului colectiv de muncă la nivelul unității. Nu este cea mai buna soluție să știi ca ai de luat, trebuie să și iei ce ai de luat ca să traiești cât de cât onorabil. Din păcate, ni s-a zis mereu că din cauza scăderii prețurilor pe piața de îngrășăminte, nu mai reușesc să facă față pentru a asigura salariile la timp, dar și alte cheltuieli care sunt generate pe platformă, astfel că s-au acumulat foarte multe datorii. În situația asta, a avut loc o adunare generală a membrilor de sindicat, acum o lună, în care s-au discutat aceste lucruri. A fost prezent și directorul Călinescu, a spus și el ce a avut de spus, și decizia adunării generale a fost ca să parcurgem toți pașii legali pentru declanșarea conflictului de drepturi conform legii; să facem publică această situație prin comunicarea cu presa și să organizăm diverse acțiuni de protest care se preconizau să le facem în acel moment. Între timp, așa cum am primit mandat, am pornit procedura de declanșare a conflictului de drepturi, am parcurs primii pași în ceea ce privește medierea, moment în care conducerea a plătit salariile restante, dar acum se acumulează iar o lună de întârzieri, asta însemnând restanță pe luna august și urmează septembrie. Sigur că acest lucru cauzează nemulțumiri pe platformă, ceea ce înseamnă că vom avea încă o întalnire la sindicat să vedem ce facem în continuare, pentru că oamenii simt nevoia să protesteze”, adăuga Ciobanu.
La nivel național, singurul combinat care a funcționat până la 1 octombrie a fost Slobozia. Celelalte combinate din țară au fost închise, muncitorii trimiși în șomaj din luna mai – iunie, preconizându-se alte concedieri, de exemplu la Bacău, Piatra Neamț și Făgăraș.
„De departe, cel mai bine stă Slobozia. Din toate punctele de vedere, pentru că fabricile pe care le are Slobozia, de uree și amoniac, sunt performante și merg foarte bine, combinatul are o poziție foarte bună față de port, iar costurile suplimentare sunt mai mici”, spunea liderul de sindicat.
În combinat lucrează în prezent aproximativ 800 de persoane, media salariului fiind între 1.200 – 1.300 lei. În acest context, se preconizează mișcări de protest mai ample, în stradă, pentru salvarea locului de muncă și pentru un salariu decent și sigur, mai ales că media de vârstă a muncitorilor este de peste 50 de ani și nu se poate pune problema reconversiei profesionale decât pentru o mică parte din angajați, cum ar fi electricienii, întreținerea și AMC-ul.
„Sperăm ca totuși să nu se ajungă la această soluție extremă și să găsim înțelegere la nivel guvernamental pentru luarea unei decizii care să asigure locurile de muncă și salariile angajaților combinatului”, a conchis Octavian Ciobanu.