Naparis – revista de istorie și cultură ialomițeană
Câți dintre dumneavoastră știu că la Vlădeni a existat între anii 1958 – 1977 un penitenciar, unde au fost închiși zeci de mii de deținuți, că digurile care limitează brațul Borcea și râul Ialomița au fost construite de ei, sau sistemele de irigații de pe 6.000 de hectare din Bărăgan, că aceștia au fost folosiți la construcția Penitenciarului Slobozia sau că la Lătești exista un penitenciar pentru deținuții politici?
Câți dintre dumneavoastră cunosc ororile deportărilor în Bărăgan, în special în localitatea Răchitoasa (Giurgeni), sau destinele unor chiaburi din satul moșnenesc Poiana și ale unor învățători din Feteștii Noi (în prezent cartierul Vlașca) din anii 1925 – 1965? Toate acestea, dar și multe altele, sunt menționate în primul număr al revistei „Naparis”, lansată miercuri, 25 septembrie, la Muzeul Județean Ialomița.
„Istoria este la ea acasă”, spunea Florin Vlad, directorul Muzeului Județean, referindu-se la momentele din istoria noastră, a ialomițenilor, menționate în revistă.
Naparis, publicație trimestrială coordonată de Inspectoratul Școlar Ialomița, prin profesorii Viorel Dobre, Emilia Vlad, Maria Popescu și finanțată de Consiliul Județean, ne va ajuta să cunoaștem oameni și locuri, dar și încercările de a face din acest ținut unul care să rămână în memoria noastră și a urmașilor. Revista este o extensie a manualelor de istorie, unde știm cu toții că nu sunt trecute decât evenimente importante din istoria țării, munca de cercetare a acestor locuri fiind extrem de dificilă, dar atât de frumoasă și incitantă.
„În această revistă veți găsi zece aspecte din istoria comunității ialomițene, informații inedite, unice și le mulțumesc colegilor care au ales să caute în arhive și să descopere toate acestea. (…) Toate articolele sunt foarte bine realizate, astfel că nu putem spune că unul este mai bun decât celălalt”, afirma Viorel Dobre.
Revista mai conține articole referitoare la tradițiile culinare ale Bărăganului ialomițean, istoria comunității din Slobozia Nouă, despre Balta Ialomiței, dar și reflecții.