comenzi la domiciliu cliseru.ro

Muzeul Naţional al Agriculturii: Expoziția „Moda franceză în miniatură”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/11/2016 | Locale Ialomita

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia are onoarea de a prezenta, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, un proiect expozițional de excepție – „Moda franceză în miniatură. Păpuși din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova”.

Parteneriatul cu muzeul prahovean este unul trainic, din această colaborare fructuoasă rezultând numeroase proiecte expoziționale de succes, organizate atât la Slobozia, cât și la Ploiești.

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova deţine un patrimoniu impresionant, din care face parte şi o minunată colecţie ce numără peste o sută de păpuși ilustrând istoria modei franceze de-a lungul vremii, începând cu galo-romanii și până în contemporaneitate. Prețioasa colecție a fost împrumutată cu generozitate muzeului nostru, cu scopul de a oferi publicului, local și străin, care ne calcă pragul, șansa și, totodată, bucuria de a fi admirată.

A devenit o tradiție pentru Muzeul Național al Agriculturii să organizeze, la final de an, o expoziție ca un cadou, în spiritul sărbătorilor de iarnă, menită să aducă bucurie vizitatorilor. Amintim câteva dintre aceste proiecte expoziționale: “Sărbătorile de iarnă la români”, “Datini românești”, “Sărbătoarea colindului”, “Alai de măști”, “Daruri de Crăciun și de Anul Nou”.

Dacă în expozițiile amintite mai sus am prezentat tradiții, datini și obiecte legate de acestea, acum aducem în atenția publicului aceste splendide  „păpuși de modă”, o excelentă modalitate de a face cunoscută istoria vestimentației franceze din secolul I î.Hr. și până în secolul al XX-lea.

Veți întâlni în expoziție și, evident, în catalogul acesteia, războinici galo-romani, personaje feminine și masculine purtând costumație specifică epocilor lui Ludovic al XII-lea (1498-1515), Francisc I (1515-1547), Carol al IX-lea (1560-1574), Henric al III-lea (1574-1589), Henric al IV-lea (1589 – 1610), Ludovic al XIII-lea (1610-1643), Ludovic al XIV-lea (1643-1715), Ludovic al XV-lea (1715-1774), Ludovic al XVI-lea (1774-1792), Napoleon al III-lea (1848-1870), precum și personaje din perioada de emancipare cuprinsă între anii 1905-1935.

Având  convingerea că acest proiect expozițional se va bucura de aprecierea publicului de toate vârstele, vă invităm la deschiderea expoziției, care va avea loc miercuri, 16 noiembrie, ora 13,00, precum și la vizitarea acesteia, care va rămâne la Muzeul Național al Agriculturii până la sfârșitul lunii ianuarie 2017. Vă așteptăm cu drag !

Muzeograf Adrian Stroe