comenzi la domiciliu cliseru.ro

Muzeul Agriculturii: S-au deschis atelierele de încondeiat ouă

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
16/04/2013 | Locale Ialomita

La Muzeul Agriculturii din Slobozia s-au deschis, începând cu data de 16 aprilie,  atelierele de încondeiat ouă, manifestare tradiţională care aduce la muzeu, în fiecare an, înaintea marii sărbători a Paştelui, sute de copii, cadre didactice şi părinţi, dornici să afle tainele meşteşugului şi ale artei încondeierii ouălor.

incondeiat ouaTimp de aproape două săptămâni, până pe data de 25 aprilie, de marţi până vineri, între orele 9,00 şi 15,00, peste 1.000 de preşcolari, elevi de gimnaziu şi de liceu, însoţiţi de dascăli şi părinţi, din Slobozia şi din localităţile Sudiţi, Săveni, Iazu, Bucu, şi Griviţa, vor învăţa tehnica tradiţională a încondeierii cu ceară de albine, condei de aramă şi vopseluri naturale ori sintetice. Dar vor afla şi alte informaţii din istoricul acestui simbol – OUL, în jurul căruia s-a creat o întreagă mitologie: originea ouălor înroşite, în folclorul românesc şi în lume; diversele tradiţii în legătură cu ouăle de Paşti; vopsirea (când şi cum se face) şi ornamentaţia (elemente fundamentale); simbolistica motivelor de pe ouăle încondeiate ş.a.

La încondeierea ouălor în atelierul de la muzeu participă  şi membri ai Asociaţiei Naţionale a Surzilor – filiala Slobozia, deţinuţi de la Penitenciarul Slobozia, copii însoţiţi de părinţii sau bunicii lor, care locuiesc în apropierea Muzeului Agriculturii şi care şi-au făcut un obicei ca, atunci când se deschid atelierele de încondeiat ouă, să vină aici aproape zilnic pentru a învăţa şi experimenta noi motive decorative, astfel încât pe masa de Paşte să aibă cele mai frumoase ouă. (Foto: Ştefan Olteanu)