Muniție neexplodată și incendiu la Sudiți
Un cetățean din comuna Sudiți, care efectua lucrări agricole pe un teren arabil din localitate, a sesizat ieri, în jurul orei 11.00, printr-un apel la 112, faptul că a descoperit trei proiectile în zonă.
Echipa pirotehnică a inspectoratului a fost alertată și s-a deplasat de urgență la fața locului, unde specialiștii au efectuat identificarea muniției, precum și cercetarea terenului.
În urma acestei operațiuni, pirotehniştii au descoperit alte două proiectile.
În final au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii un număr de 5 proiectile, un proiectil exploziv de artilerie de calibru 100 mm şi 4 proiectile explozive de artilerie de calibru 152 mm.
O altă misiune a pompierilor s-a desfășurat ieri în aceeași localitate, în satul Gura Văii.
Rezerva de plante furajere și gardul dintr-o gospodărie au fost distruse de flăcări, din cauza unui foc deschis executat în apropierea curții, pentru igienizarea de primăvară. Cel mai probabil, focul nu a fost supravegheat corespunzător și jar sau scântei din acesta au fost purtate de vânt către gospodărie. Evenimentul a fost anunțat în jurul orei 13.00, iar pentru stingerea incendiului au acționat pompierii de la Garda de intervenție Țăndărei cu două autospeciale cu apă și spumă. Aproximativ 4 tone de lucernă și 8 metri liniari din gardul împrejmuitor au fost distruse de flăcări.
Situațiile de urgență prezentate sunt rezultatul manifestării riscurilor celor mai frecvent întâlnite pe raza județului odată cu creșterea temperaturilor.
Una dintre cauzele de incendiu preponderentă în perioada de primăvară este folosirea focului deschis pentru igienizare, prin arderea deşeurilor şi resturilor vegetale adunate peste iarnă în gospodării, curţi, grădini sau terenuri virane.
Este o tehnică ce se folosește dintotdeauna, mai ales în mediul rural. Și dacă nu-i putem convinge pe oameni să renunțe la ea, ne dorim totuși să ne fie ascultate sfaturile pentru prevenirea incendiilor care se pot extinde cu ușurință la case, dependințe, depozite de furaje, din propria gospodărie, sau chiar liziere de pădure, dacă acestea se află în apropiere.
Astfel:
– nu faceţi focul la o distanţă mai mică de:
- 50 metri faţă de locuinţe şi anexele acestora;
- 100 metri faţă de depozitele de furaje;
- 200 metri faţă de liziera pădurii.
– nu aprindeţi focurile pe timp de vânt, nu le lăsaţi nesupravegheate ori în grija copiilor, bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilităţi;
– se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase;
– la apropierea nopţii, stingeţi focurile cu apă sau prin acoperire cu pământ şi asiguraţi-vă că nu mai există nici o posibilitate de reaprindere a lor;
– supravegheaţi permanent copiii şi nu le lăsaţi la îndemnă mijloace care ar putea produce incendii;
– nu realizaţi foc deschis în apropierea şirelor de paie, a adăposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile;
– nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate;
– deşeurile se porţionează în grămezi mici, care se pun pe foc pe măsură ce au ars cele anterioare;
– menţineţi focul în perimetrul asigurat;
– asiguraţi-vă o rezervă minimă de apă şi alte mijloace de primă intervenţie (găleţi, butoaie, cazane etc.);
– anunţaţi imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului.
Primăvara, riscul descoperirii unor elemente de muniție crește. De aceea, este necesară o atenție deosebită din partea oamenilor, în special a celor care locuiesc în mediul rural. Aceasta întrucât, pe tot teritoriul țării, iar județul nostru nu face excepție, încă se mai găsesc elemente de muniție neexplodată (grenade, proiectile, bombe etc.), care datează din timpul războaielor mondiale. Ele au fost aruncate atunci și, din diverse motive, nu au explodat, astfel că, încă le mai întâlnim, de cele mai multe ori îngropate în pământ, în albiile râurilor, sau în locații din cele mai diverse.
La muncile agricole, la săparea unor fundații pentru construcții, ori pur și simplu trecând pe lângă ele, oamenii descoperă tot mai des în această perioadă muniții neexplodate, multe din ele având focoase încă active, ceea ce le face foarte periculoase. De aceea, este foarte important ca oamenii să știe că, în cazul găsirii de muniţie neexplodată, trebuie să alerteze de urgenţă organele de poliţie din localitate sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa prin apelarea numărului de urgenţă 112, să evite lovirea, manipularea şi transportarea muniţiilor descoperite şi să asigure paza zonei până la sosirea forţelor de intervenţie.
O manipulare incorectă, de către persoane neautorizate, care nu cunosc proprietăţile şi caracteristicile respectivelor muniţii, poate duce la iniţierea focoaselor şi implicit la detonarea muniţiilor, putând provoca astfel rănirea persoanelor sau chiar pierderea de vieţi omeneşti, precum și importante pagube materiale.