comenzi la domiciliu cliseru.ro

Municipiul Slobozia s-a alăturat localităților care susțin unirea simbolică a României cu Basarabia.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
03/04/2018 | Locale Ialomita

Marți, 27 martie, municipiul Slobozia şi-a exprimat adeziunea la revenirea Basarabiei la Patria Mamă. La propunerea primarului Adrian Mocioniu, reprezentanții Consiliului Local au semnat în unanimitate „Declarația simbolică de Unire a Basarabiei cu România”.

„Prin actul simbolic încheiat astăzi îndrăznesc să alătur încă o alinare pe care să o împărtășim cu toții: speranța. Suntem toți ai fiecăruia și fiecare al celorlalți. Poate unirea nu va fi azi, poate unirea nu va fi nici mâine, însă ea va trebui să fie”, a spus primarul Adrian Mocioniu.

La şedința festivă a participat şi subprefectul județului Ialomița, Silica Vali Tudor.

„Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Patria Mamă, fiind urmată de celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina. (…) În anul Centenarului, un an cu semnificații deosebite, în care vom celebra un veac de la Marea Unire, astăzi cu atât mai mult aș vrea să închei cu memorabilele și pilduitoarele cuvinte ale Gh. I. Brătianu, care trebuie să rămână prezente în memoria tuturor românilor: „Întorcându-ne la izvorul pururi limpede al istoriei naționale, să știm să culegem din experiența îndelungatelor veacuri de încercări, de năpastă și de suferință ale strămoșilor, încrederea lor statornică și senină în menirea și puterile acestui neam, care i-a deprins să privească întotdeauna dincolo de greutățile și primejdiile clipei, și să-și asigure astfel temeinicia așezare a viitorului. (…) Peste greutățile prezente și amenințările viitoare, dincolo de îngrijorările ce ne cutremură, lecția trecutului ne întărește în credință că nimic nu este pierdut cât timp păstrăm neînduplecată și neștirbită conștiința legăturii veșnice dintre neam și pământul său. La mulți ani, românilor de pretutindeni”, a transmis subprefectul.

După citirea declarației simbolice de unire, toți consilierii prezenți au semnat-o, fiind astfel adoptată.
Pentru că pe 27 martie a fost și ziua mondială a teatrului, la Casa de cultură a municipiului Slobozia a fost pusă în scenă piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, o privire simbolică asupra sufletului românesc și a idealului de unitate națională.