comenzi la domiciliu cliseru.ro

Municipalitatea din Slobozia alocă 100.000 lei pentru trei unități de cult

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/12/2013 | Locale Ialomita

Consilierii locali din municipiul Slobozia au aprobat joi, 28 noiembrie, alocarea din bugetul local a sumei de 100.000 lei pentru trei unități de cult.

biserica

Astfel, 20.000 lei a fost repartizată parohiei „Sf. Evanghelist Matei”, pentru lucrări de pictură, 20.000 lei parohiei „Nașterea Maicii Domnului”, pentru finalizarea lucrărilor la așezământul social, iar 60.000 lei au fost alocați mănăstirii „Sf. Voievozi” pentru lucrări de montare a unei instalații termice.

„Știți foarte bine că niciodată, într-un an de mandat, nu am prea avut bani pentru culte. La acest sfârșit de an, este o situație mai specială pentru trei unități de cult și trebuie să-i ajutăm. Biserica de la Bazar este o biserică veche și nu au bani. Biserica de pe Vechea Matcă are în construcție un centru social și ne-au cerut sprijin pentru a finaliza acest centru. A treia solicitare este din partea mănăstirii. Acestea au fost motivele pentru care ne-au solicitat acest sprijin”, explica primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica.

Unii consilieri, însă, au reclamat faptul că municipalitatea contribuie cu prea mulți bani de fiecare dată când solicită reprezentanții bisericilor, mai ales pentru continuarea sau finalizarea unor investiții, acele lucrări nefiind planificate așa cum trebuie și vizavi de fondurile necesare finalizării.

„Să mai facă rost și din sponsorizări”, striga un consilier. „În condițiile în care pe mine mă obligă să cumpăr lumânări inscripționate, că altfel nu mă primește în biserică, în condițiile în care plătești o anumită sumă pentru servicii religioase, că altfel nu le prestează, noi de ce să le dăm bani? ”, afirma consilierul Gigi Manea.

Discuțiile au degenerat, astfel că s-a adus în discuție atât obligațiile pe care le au primăriile față de unitățile de cult, dar și sumele mici pe care le acordă Primăria Slobozia comparativ cu necesitățile pe care le au acestea.

„Să fim serioși. Trebuie să analizăm prin prisma solicitărilor făcute și, normal, cerem justificări ale cheltuielilor făcute”, spunea consilierul Sava.

Acest proiect de hotărâre a stârnit furtuna și între Radu Paros și Mădălin Teculescu. Cei doi au început să-și dispute „președinția” comisiei din care fac parte, Radu Paros acuzându-l pe Teculescu de faptul că ar fi schimbat data legată de întrunirea comisiei, doar pentru ca să nu participe.

De asemenea, consilierul Mirela Dacici spunea că, deși domnul Sava explica faptul că există obligativitate legală ca bisericilor să le fie acordate fonduri, totuși fiecare cetățean din Slobozia cotizează sub o formă sau alta cu bani.

„Noi suntem reprezentanții acestei comunități care, prin colectă publică, cotizează către toate bisericile. Fiecare în parohia în care este. Deci, de fapt, biserica ne cere nouă o dată la nivel de individ să cotizăm, după care, dacă nu ajunge treaba, că mai avem de împărțit banii și în alte direcții, venim și la Consiliul local. Nu uitați un lucru: Consiliul local suntem noi, Slobozia”, declara Mirela Dacici.

În final, deși unul dintre consilieri a dorit să formuleze un amendament, președintele de ședință i-a retezat ideea, spunându-i „să termine cu miștourile”. Și, uite așa, după lungi dezbateri, proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi.