Motive pentru ca să te lași de fumat! Ziua Mondială fără Tutun
Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi. Dacă tendinţele actuale continuă, se va ajunge până la un miliard de decese în secolul XXI.
Actualmente fumează circa 1.3 miliarde de locuitori din populaţia de 7 miliarde a globului, adică în medie 18.6%, iar în Europa 29%.
Se estimează că aproape 80% dintre fumători trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. La nivel global, consumul produselor din tutun este în creştere, deşi se înregistrează anumite scăderi în unele ţări cu venituri relativ ridicate.
Tutunul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care 28% erau copii în 2010), astfel că, fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030.
Un raport recent OMS bazat pe analiza statisticilor de mortalitate din 2004 sugerează că circa 12% din totalul deceselor pot fi atribuite fumatului, procentul fiind în general mai mare pentru bărbaţi decât pentru femei. Dintre regiunile OMS, cu valorile cele mai mari ale ratelor de mortalitate datorate fumatului sunt regiunile EURO şi Americile cu 16 %.
În România, 15% dintre toate decesele sunt cauzate de fumat.
Ziua Mondială fără Tutun, marcată în fiecare an pe data de 31 mai, atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor, a dreptului fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos, precum şi asupra practicilor companiilor producătoare de tutun. Obiectivele generale ale campaniei sunt: informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun, scăderea numărului de persoane care încep să fumeze şi creşterea numărului celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.
Parteneri în realizarea campaniei: Inspectoratul Şcolar Ialomiţa, Casa Corpului Didactic, Crucea Roşie – filiala Ialomiţa, Direcţia Generală de Asistență Socială și Protecţia Copilului Ialomiţa, Direcţia pentru Sport și Tineret Ialomiţa, Centrul Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, Serviciul de Probațiune Ialomiţa, Club Sportiv „Olimpia” Slobozia, Fundaţia „Floarea Ialomițeană”, Dispensarul de Pneumologie Slobozia, Penitenciarul Slobozia.
Activităţile desfăşurate constau în: afişarea de postere, distribuirea de pliante, discuţii interactive, întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, cu cadrele didactice și cu elevii, activităţi sportive, testări ale vârstei plămânului.