Monumentele Crucea Înaltă de la Chirana și „Ruga orașului dispărut” vor fi amplasate la „Orașul de Floci” de la Giurgeni
Zilele europene ale patrimoniului cultural, sărbătoare marcată sâmbătă, 21 septembrie, la „Orașul de Floci” de la Giurgeni, a fost un bun prilej de a informa iubitorii de istorie despre două proiecte culturale care vor prinde contur în următoarea perioadă și care vor înnobila Baza de cercetare arheologică.
Monumentul Crucea Domnească de la Chirana, confecționat din piatră, și care, împreună cu soclul, are o înălțime de peste 3 metri, va fi adus în vatra orașului medieval de la Giurgeni pentru a fi curățat, protejat și pus în valoare. Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Ialomița, acest lucru este mai mult decât necesar, având în vedere faptul că în ultimii ani crucea a început să se deterioreze din cauză că pe acel teren de pe raza comunei Gura Ialomiței, unde este amplasată în prezent, se efectuează lucrări agricole, ba, mai mult, vânătorii își reglează tirul pe această cruce… Crucea a fost ridicată în anul 1636 și ne amintește, spun istoricii, de vizita marelui voievod Matei Basarab, pe care a făcut-o la Orașul de Floci împreună cu doamna sa, Elena.
Un al doilea proiect este „Ruga orașului dispărut”, un monument de for public ce va fi amplasat tot în baza de cercetare și care reprezintă un ansamblu format dintr-un soclu de piatră în care este fixată o cruce de peste 5 metri, executată din lemn de stejar ars, cu o vechime de peste 100 de ani, la care este atașat un Crist din lemn de păr.
„Tragismul locuitorilor care au fost nevoiți să părăsească așezarea în care trăiau, să-și părăsească bunurile și să plece pe unde au apucat, este reprezentată foarte bine de lemnul și piatra acestui monument de for public intitulat Ruga orașului dispărut. Este o bucată de stejar arsă, prelucrată de artistul plastic Gabriel Manole, are 6 metri înălțime, un monument extrem de simplu, dar extrem de sugestiv. Acest monument de artă va fi amplasat în zona sitului arheologic”, afirma președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Patina dată lemnului vechi de stejar face trimitere la faptul că Orașul de Floci – locul unde va fi amplasat monumentul – a dispărut, una din cauze fiind și incendierea repetată a orașului – îmbinată cu simbolistica religioasă prin martiriul Cristului atașat crucii, împreună cu soclul, care evidențiază omagiul adus locuitorilor acestui oraș dispărut.
Acest monument, în valoare de 7.000 de lei, a fost realizat din donațiile unor membri ai Consiliului Județean, angajați, primari, șefi de instituții deconcentrate, consilieri județeni, toți au contribuit cu sume pentru realizarea lui.