Modificări privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ
Ordinul comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății nr. 3459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2:
- Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
- În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:
– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar;
– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.
În cazul funcționării unității de învățământ preuniversitar în scenariul 3 (scenariul roșu), pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, raportat la art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi/clasă pentru gimnaziu/clasa a VIII-a și maximum 17 elevi/clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.
Pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, care nu participă fizic la cursuri, indiferent de motiv (elevi cuprinși într-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, elevi care prezintă simptome specifice infectării cu SARS-CoV 2, elevi care locuiesc împreună cu aparținători încadrați în grupe de risc/cu comorbidități/vulnerabilități medicale și elevi înmatriculați în clasele terminale, în școli care funcționează în scenariul 3 și care depășesc pragul de 15, respectiv 17 elevi prezenți fizic în clasă), unitatea de învățământ preuniversitar este obligată să asigure organizarea activităților de predare/învățare/evaluare online, iar elevii să participe la acestea; conducerile unităților de învățământ vor identifica, adaptat fiecărei situații, soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online.
- La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.
- Este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:
– simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
– evaluărilor naționale;
– orelor remediale pentru toate clasele.
- masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.
- masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.
INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL, PROF. MITREA STELUȚA IULIANA