Mita electorală la Movilița

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Sâmbătă, 9 iunie, în jurul orei 20.00, poliţiştii Secţiei Rurale Coşereni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un candidat la funcţia de primar al comunei Moviliţa a oferit diverse sume de bani cetăţenilor pentru a fi votat.

Duminică dimineaţă, poliţiştii ialomiţeni au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, faţă de trei persoane, cercetate pentru comiterea infracţiunii de mită electorală.

În urma verificărilor efectuate de către echipa de cercetare a incidentelor electorale s-a stabilit că în seara precedentă, persoana în cauză s-a deplasat într-o zonă mărginaşă a comunei, unde a propus mai multor persoane să îl voteze, urmând ca în schimb să primească fiecare suma de 50 lei. Astfel au fost identificate şi audiate 6 persoane care au declarat că au înmânat candidatului la primărie actele de identitate, unul dintre aceştia, persoană de legătură, primind suma de 150 lei, urmând ca în ziua alegerilor, înainte de a merge la vot, să le înapoieze actele de identitate pentru a-l vota, urmând a le oferi încă 150 de lei.

De asemenea, au mai fost identificate alte două persoane cu privire la care s-a stabilit că au primit de la acelaşi candidat suma de 100 lei în schimbul votului.

Faţă de candidatul la funcţia de primar şi doi alegători, persoane de legătură, s-a dispus măsura reţinerii pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, fiind depuse în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Ialomiţa.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mită electorală.

[box color=white, type=note]Reamintim faptul că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, ori un anumit candidat, pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.[/box]