Misiunile pompierilor ialomițeni din ultimele 72 de ore
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilorși de acordare a primului ajutor medical reprezintă doar câteva exemple dintre cele 51de misiunidesfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (09.08- 11.08.2024).
La nivel județean, 42 depersoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
- În data de 10 august, în jurul orei 16:00, trei echipaje de intervenție din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru lichidarea unui incendiu de baloți, produs în localitatea Mihail-Kogălniceanu. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind autoaprinderea. Au ars aproximativ 240 de baloți de lucernă.
- În perioada 09-11 august, salvatorii ialomițeni au asigurat măsurile deprevenire și stingere a incendiilor și măsurile de acordare a primului ajutor medical calificat pe timpul desfășurării evenimentului „Zilele Romilor”, în municipiul Slobozia.
În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 6 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 6 incendii care au avut loc în perioada menționată, 5 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectat aproximativ 1 hectar de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiindfocul deschis în spații deschiseși jocul copiilor cu focul.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
sursa: ISU Ialomița