Misiunile pompierilor ialomițeni din acest weekend
Stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 47 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (26-28.08.2022). La nivel județean, 34 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
- Sâmbătă, în jurul orei 11:40, pe DN21 – km 71, patru echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier, în care a fost implicat un autoturism, în urma căruia au rezultat patru victime, conștiente, cooperante și neîncarcerate. În sprijinul acestora au intervenit și trei echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, trei persoane au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență Slobozia pentru investigații medicale de specialitate, iar cea de-a patra victimă a refuzat transportul la spital .
- În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs la o hală de producție, în comuna Ograda. În sprijin a intervenit și Detașamentul de pompieri Slobozia cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autocisternă și membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență ai localității.
Au ars hala de producție în totalitate, utilajele din interiorul acesteia și materia primă care se folosea la confecționarea ușilor și ferestrelor din PVC. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric.
Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical pentru două persoane care prezentau plăgi superficiale la membrele inferioare. Ulterior, o victimă a fost transportată la spital, iar pentru cea de-a doua nu a fost necesar transportul la spital. - În data de 26.08.2022, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un utilaj agricol (combină), în comuna Jilavele. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost neprotejarea termică necorespunzătoare. Au ars aproximativ 50 de kg de pleavă, reziduri de floarea soarelui.
Pentru a evita izbucnirea unor incendii pe timpul campaniei de recoltare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al Județului Ialomița vă recomandă:
- Maşinile (tractoarele, combinele, motoarele statice cu combustie internă, motoarele electrice, autovehiculele de transport, alte utilaje agricole) ce se vor folosi la recoltarea cerealelor vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile ce ar putea genera incendii.
- Înainte de a intra în campania de recoltare, maşinile vor fi verificate de personal calificat. Se va încheia pentru fiecare maşină câte un proces-verbal în care va consemna că aceasta corespunde din punct de vedere tehnic al prevenirii incendiilor şi că este dotată cu mijloacele tehnice pentru stingerea acestora. Un exemplar din procesul verbal va însoţi maşina respectivă pe tot timpul campaniei, aflându-se asupra conducătorului auto/mecanicului care o are în primire.
- Persoanele care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruite în sensul cunoaşterii pericolelor de incendiu, măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, utilizării stingătoarelor/mijloacelor tehnice.
- De asemenea, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Au ars aproximativ 2 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.
- Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la un accident rutier, produs în comuna Colelia, în care a fost implicat un autoturism.
- În data de 28.08.2022, un echipaj de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei a intervenit la un accident rutier, produs între un autoturism și o motocicletă, în comuna Gura Ialomiței. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă neîncarcerată, coonștientă și cooperantă care, după acordarea primului ajutor medical la locul solicitării a fost transportată la Spitalul Orășenesc Țăndărei.
- Pompierii militari au asigurat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor și măsuri de prim ajutor la patru evenimente publice, repectiv:
-
- În data de 27.08.2022, în comuna Adâncata- Evenimentul „Campionatul Național de Anduranță”, pe circuitul Motorpark Adâncata;
- În data de 27.08.2022, în comuna Gheorghe Doja- Meciul de fotbal dintre echipele ACS Recolta Gheorghe Doja și Înainte Modelu;
- În data de 27.08.2022, în orașul Amara- Festivalul tinerelor talente „Teens of the summer”;
- În data de 28.08.2022, în comuna Adâncata- Evenimentul „Campionatul Național de Anduranță”, pe circuitul Motorpark Adâncata;
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 6 incendii înregistrate la nivel județean.
Din totalul celor 6 incendii care au avut loc în perioada menționată, la nivel județean, patru intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate peste 3 hectare de teren.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro