comenzi la domiciliu cliseru.ro

Minor decedat în urma intoxicării cu fum

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/11/2019 | Lege si Ordine

Astăzi, 26 noiembrie, în jurul orei 09.20, dispeceratul inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Săveni – sat Frățilești.

La fața locului s-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia – Garda Țăndărei, cu 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autosanitară SMURD, încadrate cu 9 pompieri și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță. La fața locului au fost găsiți doi minori cu vârstele de 1 și 4 ani, care la momentul izbucnirii incendiului erau singuri în casă. Aceștia s-au jucat cu materiale combustibile în jurul sobei cu acumulare de căldură, iar până la incendiu a fost un singurt pas, fumul degajat inundând rapid încăperea în care se aflau.

De altfel, fumul a fost cel care a provocat intoxicații serioase copiilor.

Până la sosirea echipajelor de intervenție, mama copiilor, care i-a lăsat nesupravegheați pentru câteva momente și a descoperit ulterior nenorocirea i-a evacuat pe aceștia din locuință și a alertat forțele de stingere și prim-ajutor.  Pompierii au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului iar paramedicii au acordat primele îngrijiri medicale minorului în vârstă de aproximativ 1 an, care ulterior a fost  transportat și predat la spital.

Celălalt minor, în vârstă de aproximativ 4 ani, a fost găsit în stop-cardiorespirator iar cadrele medicale i-au efectuat manevre de resuscitare mai bine de 60 de minute. Din păcate, pentru el eforturile au fost în zadar, minorul fiind declarat decedat de către medicul de pe ambulanță.

Cinci persoane intoxicate cu fum în comuna Ciochina.

Evenimentul s-a produs în data de 25 noiembrie, în jurul orei 07.35 în localitatea Ciochina.

Pentru salvarea victimelor, intoxicate cu fum produs de o sobă cu lemne folosită la încălzirea locuinţei,  au acționat trei echipaje al Serviciului Județean de Ambulanță care s-au deplasat la locuința acestora, unde, sesizând situația de la fața locului, au solicitat în sprijin și un echipaj SMURD. Paramedicii au acordat primele îngrijiri medicale la două victime, o persoană de sex masculin în vârstă de 51 ani, care a refuzat transportul la spital și o persoana de sex feminin în vârstă de 39 ani, care ulterior a fost transportată și predată  la Unitatea de Primiri Urgențe al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Celelalte trei victime, un minor și doi adulți, le-au fost acordate primele îngrijiri medicale de către echipajele SAJ, ulterior fiind transportate și predate la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița atrage atenţia asupra următoarelor reguli ce se impun a fi respectate:

 – NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;

 – Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;

 – NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 – NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

 – Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

 – NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

 – Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

 – NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;

 – Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau achiziționați-vă altele noi;

 – NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

 – NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

 – Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

 –  NU suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.

ISU Ialomița – INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “BARBU CATARGIU” AL JUDEŢULUI IALOMIŢA