Ziarul Obiectiv Ialomita > Lege si Ordine > Minivacanța de 1 Mai – Șeful IPJ Ialomița: „Sperăm că nu vor fi probleme, iar dacă vor fi, le vom gestiona cu siguranță foarte bine” https://wp.me/p49Kdo-9ry

Minivacanța de 1 Mai – Șeful IPJ Ialomița: „Sperăm că nu vor fi probleme, iar dacă vor fi, le vom gestiona cu siguranță foarte bine”

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan,  a condus astăzi, 28 aprilie, o ședință operativă în sistem videoconferință, cu prefecții și cu șefii structurilor MAI din țară, în contextul minivacanței de 1 Mai.

Cu acest prilej s-au discutat măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de liniște și siguranță publică pentru zilele următoare.

“Vom acționa, zilnic, cu peste 26.000 de angajați ai MAI, însemnând peste 10.000 de polițiști, 5.000 de pompieri, peste 4.300 de polițiști de frontieră și aproape 7.000 de jandarmi”, a precizat Carmen Daniela Dan.

„Insistăm și de această dată asupra acțiunilor cu caracter preventiv”, a mai subliniat oficialul MAI, menționând că se va acorda o atenție deosebită stațiunilor de pe litoral.

În cadrul videoconferinței, șeful Poliției Române, chestor principal de poliţie Bogdan Despescu, a pus accent pe măsurile stabilite pentru ca circulația pe drumurile publice să se desfășoare în condiții de siguranță.

În acest sens, echipajele vor acționa zilnic cu peste 300 de radare pe principalele drumuri naționale și autostrăzi. De asemenea, în sprijinul Poliției Rutiere, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație va survola zonele cele mai intens circulate.

În contextul discuțiilor despre măsurile adoptate pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei, ministrul afacerilor interne a menționat câteva din concluziile evaluării cerute în perioada premergătoare Sărbătorilor de Paște.

„Aglomerația din puncte nu se rezolvă numai cu detașarea de oameni, ci cu modificări ale infrastructurii sau cu soluții de extindere. Acolo unde avem doar două artere de control, nu avem cum să reducem foarte mult timpii de așteptare, chiar dacă ducem în zonă, suplimentar, 4, 6 sau 8 polițiști de frontieră. Ce putem face acum este să ne asigurăm că toate arterele de control sunt deschise. Acest lucru implică și un parteneriat coerent cu colegii de la frontierele interne UE – unguri sau bulgari – pentru că activitatea în puncte se face în oglindă. Trebuie să menținem aceste discuții bilaterale cu statele vecine pentru a se simți această prezență a noastră în punctele de trecere a frontierei”, a precizat Carmen Daniela Dan.

De asemenea, șeful Poliției de Frontieră, chestor general de poliție Ioan Buda, a menționat că, la acest moment, traficul în punctele de trecere a frontierei se desfășoară în condiții normale.

În contextul minivacanței de 1 Mai, generalul de brigadă Marin Andreiana, șeful Jandarmeriei Române, a dispus concentrarea efectivelor în special în marile orașe, zonele aglomerate și în stațiunile turistice. Asigurarea bunei desfășurări a evenimentelor publice este, de asemenea, una dintre misiunile prioritare ale Jandarmeriei, în această perioadă.

Totodată, la nivelul IGSU, s-au adaptat misiunile specifice, astfel încât intervenția la posibile situații de urgență să fie una cât mai rapidă și eficientă. În context, colonel Daniel-Marian Dragne, șeful IGSU, a menționat operaționalizarea a 12 puncte de lucru temporare pentru prim ajutor, pe autostrăzi și traseele către munte.

În ultima parte a videoconferinței, cei doi secretari de stat MAI, chestor de poliție Cornel Ciocoiu și dr. Raed Arafat, au trasat ultimele direcții de acțiune.

Cu acest prilej, secretarul de stat Cornel Ciocoiu a menționat că acest complex de măsuri adoptat pentru minivacanța de 1 Mai este organizat pe principiile celui preconizat pentru sezonul estival, iar la finalul acestor zile se va face o evaluare a misiunilor desfășurate de către structurile ministerului.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a menționat că, pe lângă forțele MAI, sunt pregătite 780 echipaje de intervenție de la Serviciile de Ambulanță, iar unitățile de primiri urgență sunt în alertă.

La final, ministrul afacerilor interne a pus accent pe responsabilitățile care cad în sarcina prefecților: „Vă rog să vă asigurați că totul funcționează în parametri optimi și românii vor petrece o minivacanță fără niciun fel de incidente”, a precizat Carmen Daniela Dan.

La nivel județean, prefectul județului, Gigi Petre, a declarat că s-au luat toate măsurile pentru ca oamenii să fie în siguranță în această minivacanță de 1 Mai.

„Există un program de măsuri specifice acestor perioade, iar structurile care sunt prezente aici (Poliție, Jandarmi, Poliție de Frontieră, ISU, dar și alte structuri) suntem pregătiți pentru această perioadă. Este asigurată atât la Instituția prefectului cât și la celelalte structuri coordonarea la nivel de șefi de instituții, vom avea și la prefectură personal de permanență. S-a acordat în acest plan de măsuri o atenție specială zonelor unde se vor produce manifestări publice, spectacole, întâlniri, grătare. De asemenea, ținând cont de faptul că Ialomița este un județ de tranzit, o atenție deosebită va fi și pe zona Poliției Rutiere. Eu zic că ne-am luat toate măsurile și nu vom avea probleme. Important este ca pe zona de ordine publică cetățenii să se simtă în siguranță în această perioadă”, a declarat prefectul.

Aproximativ 300 de poliţişti din județ vor fi în teren, pentru siguranța participanților la evenimentele culturale, artistice sau sportive care vor avea loc.

În perioada 28 aprilie – 2 mai, pe raza județului Ialomița vor avea loc manifestări cultural-distractive şi sportive, inclusiv în aer liber, ocazionate de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muncii şi Zilei Internaţionale a Tineretului.

Poliţiştii structurilor de ordine publică, rutieră, arme, transporturi, investigaţii criminale şi investigarea criminalităţii economice vor acţiona pentru a preveni actele de tulburare a bunei desfăşurări a manifestărilor ce urmează a se desfăşura în perioada menţionată.

Pe drumurile publice, pe principalele artere din judeţ, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei traficului şi pentru prevenirea producerii unor evenimente grave, în general a celor generate de excesul de viteză. Efectivele de poliţie rutieră vor acţiona pe tronsoanele de drumuri naţionale şi vor utiliza, zilnic, toate aparatele radar pe care le au în dotare. De asemenea, structurile de poliţie transporturi vor patrula pe trenurile de călători, cu precădere cele care circulă spre zonele de agrement, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.

Noul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, comisar șef de poliție Marian Neagu, a asigurat cetățenii de faptul că în această perioadă toți polițiștii se vor afla în stradă.

„Vom avea aproximativ 300 de polițiști angrenați, care vor acționa în mod integrat, împreună cu colegii jandarmi cât și cu polițiștii locali. Sunt vizate toate zonele cu potențial de risc, inclusiv acea manifestare care se va desfășura la Slobozia – Festivalul Meșteșugarilor, dar și pe zona de trafic rutier, unde avem pregătite toate echipajele dotate cu radar, atât pentru prevenire cât și pentru sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație. Asigurăm în această perioadă un flux normal al circulației, pentru că probabil traficul va fi la cote ridicate. Sperăm că nu vor fi probleme, iar dacă vor fi, le vom gestiona cu siguranță foarte bine”, a spus comisarul șef Marian Neagu.

Totodată, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, Răzvan Salaoru, a precizat că în aceste zile a cerut sprijinul Grupării Mobile Constanța, responsabilă teritorial și de Ialomița, jandarmi care vor asigura ordinea și liniștea publică, împreună cu polițiștii, în special în acele zone identificate ca fiind cu potențial de risc.

În ceea ce privește Inspectoratul pentru Situații de Urgență, a fost dislocată de la Detașamentul Urziceni o autospecială de descarcerare pentru zona Fetești, pentru a avea acoperită și acea zonă.

Loading...