Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în vizită la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a aflat joi, la Slobozia, într-o vizită de informare și documentare la Spitalul Județean de Urgență, cu prilejul deschiderii celei de-a doua etape a consolidării anti-seismice a clădirii unității spitalicești.
Alături de specialiști din domeniu, atât din țară cât și din străinătate, de managerul spitalului, Adrian Berbece, de președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, prefectul județului, Gigi Petre, vicepreședinții C.J. Ștefan Mușoiu și Ioan Martin, și mulți alți reprezentanți ai unor instituții, ministrul a luat parte la o ședință tehnică de prezentare a soluției de consolidare a spitalului, dar și la un test de rezistență, în fapt o simulare a unor vibrații pentru a se observa cum se comportă megacadrele montate.
Totodată, ministrul Bănicioiu a vizitat câteva secții din spital, dar și Unitatea de Primire Urgențe.
Ministrul Sănătății a felicitat autoritățile județene pentru inițiativa realizării unei astfel de lucrări îndrăznețe, în urma căreia clădirea spitalului va fi una mai sigură din punctul de vedere al construcției în cazul unui seism, considerând de bun augur această investiție.
“Este un pas înainte și cred că trebuie să continuați tot așa. Orice investiție în infrastructura de sănătate este un plus și un beneficiu adus cetățenilor. Pentru spitalul de la Slobozia avem planuri foarte serioase și de bună credință. Voi discuta cu autoritățile locale și cu echipa de management a spitalului aceste planuri. Vedem cum funcționează lucrurile și ce se poate face de acum înainte”, spunea ministrul.
În ceea ce privește lucrarea de consolidare a spitalului, contractul de proiectare și execuție a acestei lucrări a fost semnat în august 2013, antreprenorul general fiind SC General Interfinish SRL București, iar proiectantul lucrării SC Rocom SRL București. Valoarea totală a lucrărilor este de 3.375.089 lei, inclusiv TVA, iar valoarea totală a proiectării este de 86.800 lei.
Lucrările constau în montarea unor mase vibrante în antifază, respectiv mase de beton armat de aproximativ 60 de tone, amortizoare cu masă vâscoasă (câte două pe fiecare megacadru) și arcuri (câte 8 pe fiecare megacadru).
Partea a doua a vizitei ministrului, cea legată de activitatea unității spitalicești, a fost una importantă, în condițiile în care, din punctul de vedere al finanțării, există probleme serioase.
“Am văzut câteva lucruri pozitive aici, și mă refer la secția de cardiologie (…). Astfel de investiții trebuie extinse și pe alte secții, mai ales că este principalul spital al județului, și care are o adresabilitate foarte mare. Și atunci trebuie ținut cont de patologia crescândă a românilor. În ultimii ani există o creștere foarte mare pe foarte multe dintre patologii, astfel că adresabilitatea este foarte mare”, a adăugat Bănicioiu.
Ministrul a promis o implicare mai mare din partea ministerului în ceea ce privește suplimentarea unor posturi de medici în spital, însă a ținut să precizeze faptul că în lipsa unor facilități acordate de autoritățile locale, medicii nu vor accepta să lucreze în spitalul de la Slobozia.
Totodată, Nicolae Bănicioiu a remarcat secția ATI din spital, însă la secția de oncologie a avut rezerve.
Acesta susținea că oncologia este cea mai văduvită patologie, după bolile cardiovasculare, a cărei prevalență este în creștere, la ora actuală existând 108.000 de bolnavi.
“Ce nu mi-a plăcut aici, nu îmi place în niciun spital din România. Faptul că nu sunt toate secțiile modernizate, că există încă pacienți care așteaptă, că sunt încă mulți pacienți care nu pot fi tratați la Slobozia și sunt tratați la sute de kilometri depărtare, că există lipsă de personal…”, a explicat ministrul.
Nicolae Bănicioiu a vorbit și despre extinderea unor saloane, considerându-le extrem de mici în raport cu solicitările, dar și despre centrele de radioterapie și necesitatea de a fi implementate cât mai repede și aici.
În context, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Adrian Berbece, a ținut să sublinieze faptul că în spital există spațiu dar și infrastructura necesară înființării unui astfel de centru de radioterapie, însă este nevoie de un aparat nou.
„Din păcate, aparatul pe care noi îl avem pentru radioterapie datează dinainte de 1980, iar dotarea cu un aparat nou ar fi un avantaj pentru noi. Infrastructura o avem, ceea ce va face ca acest centru să poată fi funcțional din secunda doi…”, a spus managerul.
Acesta a vorbit pe scurt și despre problemele unității, dar și despre unele soluții găsite pentru a atenua efectul acestor probleme asupra pacienților.
Mai adăugăm faptul că, pe parcursul vizitei în spital, un cetățean a reclamat ministrului dar și președintelui Consiliului Județean “condițiile de groază” din spital, încercând o discuție cu oficialii pe această temă. Discuțiile au fost scurte dar tăioase, perturbând într-o anumită măsură “mersul lucrurilor”.
Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, a respins categoric afirmațiile respectivului cetățean, susținând că deși sunt probleme care trebuie rezolvate, în spitalul de la Slobozia nu se poate vorbi de “condiții de groază”.
“Afirm că societatea din Ialomița face eforturi pentru ca activitatea spitalului din Slobozia să se desfășoare în condiții bune, pentru medici, asistente, pacienți. Regret public faptul că un cetățean ne-a vorbit despre saloanele groazei. Percepția domniei sale o resping public. Nu este spitalul groazei. Sunt lucruri de îndreptat, sunt lucruri care nu sunt bune, dar nu este un loc al groazei”, a concluzionat președintele C.J.