Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la recepția Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia
Miercuri, 14 februarie, a avut loc recepția lucrărilor la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
Proiectul de modernizare, extindere și dotare a Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia a fost unul complex, care a durat 20 de luni și a costat aproximativ 12 milioane de lei.
Unitatea de Primire Urgențe are acum o suprafață utilă de 1.221 mp, față de 347 m.p., la care a fost adăugată și suprafața unei copertine noi de 212 m.p.
Lucrările de modernizare a UPU s-au concretizat în realizarea unei clădiri compartimentate funcțional, care are spații pentru primire, triaj, tratament, consultații specifice, spații destinate investigațiilor paraclinice, izolatoare, spații administrative și de depozitare. Tot în cadrul proiectului s-au achiziționat echipamente în valoare de 5.433.149 lei.
„În Spitalul Județean sunt în derulare astăzi patru investiții care, în total, însumează 200 de milioane de lei, bani investiți în infrastructura sanitară. Sunt proiecte la care colegii noștri au lucrat foarte mult, la care managerul spitalului, împreună cu tot ce înseamnă cadre medicale din spital au lucrat, și le mulțumesc foarte mult pentru efortul pe care l-au făcut, pentru că nu este ușor să faci o investiție în spitalul județean cu pacienții în el, și îi mulțumesc și constructorului pentru efortul pe care l-a făcut”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
După această recepție a lucrărilor vor fi făcuți alți pași din punct de vedere tehnic, pentru a se putea începe activitatea în condiții de siguranță deplină. Vor fi făcute teste, pentru a se verifica dacă sistemele funcționează fără niciun fel de risc, va trebui mutată activitatea care în prezent se desfășoară în containere, deci va mai dura aproximativ o lună.
„Este un moment mult așteptat, finalizarea lucrărilor la UPU a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia. Este o bucurie, pentru că foarte mulți pacienți și-au exprimat dorința să aibă acest spațiu finalizat și dotat corespunzător. (…) A fost realizată o extindere semnificativă a spațiilor în care se va desfășura actul medical, există dotări în valoare de aproximativ 5,2 milioane de lei (…). Toate echipamentele care țin de realizarea intervențiilor de urgență sunt la ultimele standarde, spunem noi, reprezentanții C.J., ca nespecialiști. Le urăm tuturor celor care lucrează în UPU să aibă un act medical cât mai profesionist, în favoarea pacienților. (…) Este o investiție de aproape 12 milioane de lei, din Programul Operațional Regional, și să știți că ne-am încadrat în termenul de implementare al proiectului. Îl felicit la rândul meu pe reprezentantul constructorului, felicit și echipa tehnică a Consiliului Județean care a sprijinit acest proiect”, a afirmat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susținea că „schimbarea este incredibilă”, referindu-se la spitalul județean, unde nu a mai fost de aproximativ 20 de ani. Acesta a apreciat eforturile autorităților de a asigura accesul populației din județul Ialomița la servicii medicale de calitate, felicitând totodată conducerea spitalului pentru „managementul performant”.
„(…)Ultima mea vizită la acest spital a fost cu mult timp în urmă, mai bine de 20 de ani. Schimbarea este incredibilă și aș spune că pentru un județ care nu este foarte departe de București și există această preocupare că județele care sunt apropiate de București nu își dezvoltă serviciile medicale, ei bine, în Ialomița, lucrurile se întâmplă așa cum trebuie să se întâmple peste tot, iar comunitatea ialomițeană are la dispoziție un spital care se va dezvolta cu siguranță. Această prima parte a investiției, a dezvoltării UPU, este extrem de semnificativă și reflectă cred două lucruri, preocuparea autorităților, a președintelui Consiliului Județean , a administratorului public al județului, care au un interes deosebit în asigurarea accesului la serviciile de sănătate a populației deservite, să nu uităm de partea de resursă umană care este extrem de importantă, fiind oarecum stabilizată, în condițiile în care mai este nevoie de vreo 60 de medici, inclusiv la UPU, dar domnul manager nu numai că are mereu în vedere acest lucru, dar face un management performant. Să știți că m-am documentat uitându-mă și la indicatorii de performanță ai spitalului și sunt de foarte bună calitate. (…) Lucrul acesta demonstrează că în județul Ialomița există viziune și nu numai viziune, ci și lucruri concrete care se întâmplă. Această UPU este la cele mai bune standarde, cel puțin din ceea ce am văzut eu până acum în toată țara și chiar în străinătate, are standarde de calitate în ceea ce privește circuitele, dotările și sunt sigur că și din punct de vedere al resursei umane corespunde cerințelor”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a subliniat că autoritățile sunt preocupate și de dezvoltarea stațiilor județene de Ambulanță, iar în Ialomița se are în vedere construcția unui sediu nou al Serviciului Județean de Ambulanță. Deocamdată, există o suprafață de teren pusă la dispoziție, iar anul acesta se încearcă întocmirea Studiului de Fezabilitate și poate chiar începerea lucrărilor la noul sediu.
Mai mult decât atât, ministrul Sănătății s-a arătat optimist în ceea ce privește finalizarea celorlalte investiții din spitalul județean cât mai curând și la standarde de calitate ridicate.
Acesta a felicitat atât conducerea spitalului, personalul medical, cât și pe administratorul public al județului și pe constructor.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a ținut să precizeze faptul că Blocul Operator va fi gata anul acesta prin luna august, investiție finanțată prin PNDL, iar până la finalul acestui an, poate începutul anului viitor, să fie finalizate și lucrările de modernizare a incintei spitalului.
„Se lucrează un pic mai greu la spital, pentru că depinde și de frontul de lucru pe care îl are la dispoziție constructorul. Noi nu am închis spitalul din mai multe considerente. Îmi spunea managerul că este foarte greu să-și întregească echipa, să aibă fiecare post ocupat. Vă dați seama dacă am fi închis spitalul o perioadă de un an, doi, pentru a preda constructorului întreaga clădire, astăzi ne-am fi confruntat cu o lipsă acută de personal”, a precizat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Așadar, Unitatea de Primire Urgențe este dotată cu echipamente moderne și tehnologie avansată, oferind posibilitatea diagnosticării și tratării adecvate a diferitelor urgențe medicale și micșorarea timpului de așteptare în sala de triaj.
Însă până vom vedea toate lucrurile puse la punct, pentru ca medicii, asistenții, brancardierii să-și poată desfășura activitatea medicală în acel spațiu, iar pacienții să poată fi tratați așa cum trebuie, va mai dura o perioadă.
Președintele C.J. susținea că recepția acestor lucrări a fost amânată cu vreo două săptămâni din cauza unor probleme în obținerea autorizației de securitate la incendiu. Practic, reprezentanții ISU au reclamat că ușile de acces nu sunt conforme, deși, potrivit președintelui, se deschideau când pornea alarma și rămâneau așa.
„Astea sunt normele, le respectăm. Le-am schimbat…”, a precizat Marian Pavel.
Reprezentantul constructorului chiar a glumit pe această temă, spunând că ușile erau „prea moderne pentru legislația actuală”.
Totodată, managerul Spitalului Județean de Urgență, Liviu Patrichi, a ținut să precizeze faptul că după această recepție a lucrărilor vor urma mai mulți pași de făcut din punct de vedere tehnic pentru a se putea începe activitatea în condiții de siguranță deplină.
„Este un proces care urmează, așa cum spunea și domnul administrator public. Urmează etapa de recepție tehnică, peste o oră, de altfel, în urma căreia vom încerca să obținem toate avizele, apoi procesul de mutare din zona unde pacienții accesează serviciile de primiri urgențe, se va muta treptat în funcție de necesități, de funcționalități. Vor trebuie făcute teste, pentru a fi siguri că din momentul în care vom începe să primim pacienți funcționează toate sistemele fără niciun fel de risc. În maxim o lună vom putea fi operaționali”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență, Liviu Patrichi.
De asemenea, acesta a anunțat faptul că spitalul beneficiază și de sprijinul comunității locale, prin asigurarea mobilierului.
„Comunitatea locală vine în sprijinul nostru. Tot mobilierul UPU este transmis în mod gratuit și executat la o companie locală, cu finanțare locală, prin ONG-uri locale și țin să le mulțumesc și să amintesc de fundația Malama Cristina, care va asigura acest mobilier”, a mai spus Liviu Patrichi.
Valoarea totală a proiectului este de 12.074.945,09 lei, din care valoarea totală nerambursabilă 6.687.300 lei. Contribuția de 2% din valoarea eligibilă a reprezentat 136.475,55 lei, la care se adaugă contribuția proprie de 5.251.169,47 lei. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 8.