Ministrul Muncii, alături de europarlamentarii Cătălin Ivan și Viorica Dăncilă, în județul Ialomița
Candidații la europarlamentare din partea Alianței Electorale PSD-UNPR-PC, Cătălin Ivan și Viorica Dăncilă, susținuți de Rovana Plumb, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Persoanelor în Vârstă, au fost prezenți joi, 22 mai, în județul Ialomița, mai precis la Urziceni, Slobozia și Fetești.
Candidații, împreună cu echipa de campanie, au vizitat o fabrică din Urziceni, Centrul pentru Persoane Vârstnice din Slobozia, au desfășurat mitinguri electorale cu membrii și simpatizanții la Slobozia și Fetești, susținând totodată și o conferință de presă.
Rovana Plumb, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Persoanelor în Vârstă, afirma că vizita sa în județul Ialomița a avut două componente, atât pe linie guvernamentală, cât și politică, de susținere a celor doi candidați pentru Parlamentul European.
Rovana Plumb a prezentat în conferința de presă susținută la sediul PSD din Slobozia intențiile Guvernului și ale ministerului pe care îl conduce cu privire la anumite măsuri sociale, dar și principalele probleme ridicate de oameni pe parcursul vizitelor sale în județe.
“La Urziceni, principalele probleme ridicate de angajații de la fabrica de confecții au fost legate de necesitatea continuării creării de locuri de muncă, majorării salariilor, a alocațiilor pentru copii, locuri de muncă pentru persoanele cu vârsta peste 45 de ani. M-am uitat pe datele privind județul Ialomița și am văzut că încă persistă, dar în scădere, rata șomajului. Ceea ce pot să vă spun este că avem nevoie să promovăm toate proiectele guvernamentale în ceea ce privește crearea de locuri de muncă. Am anunțat că avem un program care se numește „Prima companie”, prin care se acordă sprijin către toți cetățenii care vor să înființeze o companie, cu un sprijin de până la 10.000 de euro și prin extindere cu garantare pentru un credit de până la 80.000 de euro. De asemenea, schema privind acel proiect pilot al garanțiilor pentru tineri, dar și celelalte programe pe care le avem, în special pentru tinerii care au absolvit studiile universitare sau pentru cei care au susținut sau nu examenul de bacalaureat, sprijin acordat la nivelul angajatorilor, între 900 și 1.400 de lei, precum și intenția guvernului de a crea posibilitatea în continuare a dezvoltării proiectelor investiționale la nivelul agenților economici prin scutirea profitului reinvestit, dar și discuțiile pe care le vom avea cu Fondul Monetar Internațional în ceea ce privește reducerea CAS la angajator”, spunea ministrul.
Totodată, după o vizită la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Slobozia, Rovana Plumb a felicitat autoritățile locale și județene pentru “felul în care gândesc, într-un mod european, și asigură pentru persoanele vârstnice posibilitatea de a se recreea”, dar și pentru respectivul centru înființat special pentru persoanele vârstnice din municipiu.
Ministrul a garantat că astfel de programe vor continua, cu atât mai mult cu cât, în cursul lunii iunie, pentru a fi create mai multe locuri de muncă și pentru a fi asigurate servicii sociale de calitate și aplicate către cei care au nevoie, va fi lansat programul pe Axa 6.1, în valoare de 200 milioane de euro, privind economia socială.
Acest program prevede înființarea de structuri sociale și furnizarea de servicii sociale pentru vârstnici și va putea fi accesat atât de mediul privat cât și de ONG-uri.
“Ghidul va fi definitivat în curând. Totodată, vrem ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare să adoptăm legea privind economia socială în România, al treilea sector de dezvoltare economică, unde la nivelul UE a creat în doi ani peste două milioane de locuri de muncă. În România avem la acest moment 100.000 de locuri de muncă asigurate prin acest sector și sperăm ca în perioada următoare, din estimările pe care le avem, să creăm în jur de 200.000 de locuri de muncă”, a mai spus oficialul.
Menționam anterior faptul că, pe parcursul vizitelor, ministrul a primit multe solicitări din partea oamenilor, pe zona socială, însă cele mai multe au fost legate de majorarea cuantumului pensiilor mici și realizarea de noi centre de recreere pentru vârstnici.
Legat de majorarea pensiilor, ministrul Muncii a precizat că ora actuală se lucrează la acest aspect, pentru a se găsi formula corectă, măsura urmând a fi aplicată după 1 ianuarie 2015.
“Sunt 2,4 milioane de pensionari în România cu pensia sub 700 de lei. Lucrăm împreună cu Ministerul de Finanțe pentru a vedea soluția legislativă și constituțională prin care vom putea majora aceste pensii, începând de la 350 lei. Care va fi plaja și cuantumul, vă vom anunța. (…) Solicitarea, după întâlnirile cu pensionarii din toată țara, a fost de a ține cont de principiul contributivității și solidarității atunci când vorbim de majorarea pensiilor”, a subliniat Rovana Plumb.
În schimb, cei doi candidați, actuali eurodeputați, au vorbit atât despre campania electorală cât și despre activitatea din Parlamentul European.
Europarlamentarul Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD și președinte al PSD sector 1, susținea că această campanie l-a purtat în multe județe, în special unde mai era nevoie sau unde îl trimitea partidul, însă a ținut să precizeze că din 2009 și până în prezent s-a aflat într-o continuă campanie. Și asta pentru că este unul dintre cei mai tineri eurodeputați și, evident, fiind mai puțin cunoscut, a fost conștient că șansele sale pentru a prinde un nou mandat vor fi oarecum minime dacă nu îl cunoaște lumea.
“Nu cred că este vreun județ în care să nu fi fost în acești cinci ani. Acum am coordonat mai mult campania din zona Moldovei, dar și în sectorul pe care îl reprezint. Dar am fost în multe alte locuri. Nici nu știu când a trecut luna. Nu știu ce vom face de luni încolo. Ne obișnuisem cu acest ritm”, spunea Ivan.
Despre activitatea sa în Parlamentul European în acești ani, Cătălin Ivan a făcut anumite precizări, pentru a lămuri anumite neclarități.
„Am auzit-o pe Monica Macovei lăudându-se cu nu știu câte rapoarte. Este un adevăr, dar în același timp o minciună. Pentru că, de exemplu, raportul pe care l-am avut eu pe descărcarea bugetară a Parlamentului echivalează cu 20 – 25 de rapoarte cu care se laudă Monica Macovei. În comisia de control bugetar sunt rapoarte mari – descărcarea bugetară a Comisiei, a Consiliului, a Parlamentului European. Sunt rapoarte mari și valorează foarte multe puncte. Poți să iei un raport mare sau poți să le iei pe toate celelalte mici. De exemplu, descărcarea bugetară a Agențiilor din subordinea comisiei. Agențiile sunt foarte, foarte multe, iar rapoartele sunt de câteva rânduri. Monica Macovei are douăzeci și ceva de astfel de rapoarte, care sunt niște formalități. Și se laudă că are douăzeci și ceva de rapoarte, iar eu unul singur. Fără să explice”, a mai spus europarlamentarul.
Cătălin Ivan a mai vorbit despre alegerile europarlamentare, în special despre lipsa de interes a cetățenilor, fie ei din România sau alte țări din Uniunea Europeană, cu privire la acestea, dar și legat de europarlamentari și activitatea lor.
“Este o problemă a întregii Uniuni Europene că nu comunică suficient de bine rolul pe care îl are în viața de zi cu zi (…). Este și vina noastră pentru că nu am reușit să traducem un raport tehnic într-unul cu relevanță națională și chiar locală. (…) Aici am avut o problemă. Este greu să descifrezi un mesaj tehnic într-unul cu relevanță locală. Până și parlamentarii au nevoie de o anumită perioadă pentru a se acomoda cu anumite noțiuni. (…) Paradoxal, toate acestea deși par tehnice, nu ne complică viața, ci ne-o simplifică”, a mai spus Cătălin Ivan.
De asemenea, acesta a explicat și de ce este mândru că e român, mesaj promovat la aceste alegeri de alianța electorală, făcând referiri și la anumiți europarlamentari care au denigrat România.
“Ții la țara ta, ești mândru că ești român datorită culturii, tradiției, istoriei. Sunt foarte, foarte multe motive. Nu se poate explica în doar câteva cuvinte. Mândria este ceva ce se simte. Este ceva ce ai sau nu o ai”, a afirmat Cătălin Ivan.
Și Viorica Dăncilă a vorbit despre mândria de a fi român, despre tradițiile păstrate peste ani, despre frumusețile acestei țări, despre regiuni apreciate de personalități din străinătate, dar și despre importanța punerii în valoare a acestor atuuri.
“Este adevărat că mai sunt multe de rezolvat în România, dar asta trebuie rezolvat aici, nu să le scoatem în public, la nivel european. Pentru că ne dăunează nouă, ca țară”, a conchis Viorica Dăncilă.
Președintele PSD Ialomița, Silvian Ciupercă, a concluzionat că, pe parcursul campaniei electorale care tocmai s-a încheiat, a observat “o lipsă de interes, iar competitorii nu au fost la nivelul așteptărilor PSD”.
“PSD a avut o campanie coerentă, așa cum știți, organizată pe direcții de acțiune. Am surprins la ceilalți competitori o atitudine mai puțin implicată, un impact mai scăzut, la nivel vizual, la nivel de mesaje și la nivel de personalități. Probabil că țintele lor sunt altele. Noi așteptăm ca electoratul simpatizant al stângii și al principiilor morale de stânga să vină la vot. Ne bazăm pe o prezență în jur de 35 – 37% în județul Ialomița. La alegerile trecute am avut 43%, însă noi am avut un candidat atunci, plasat pe o poziție bună, iar asta a cântărit”, a spus Silvian Ciupercă.