comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ministrul Justiției: Instanța din Slobozia, pe loc fruntaș 

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/10/2014 | Locale Ialomita

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, s-a aflat marți, 14 octombrie, la Slobozia, într-o vizită de lucru la Tribunalul Ialomița și Judecătoria Slobozia.
În acest context, oficialul a afirmat că instanța de la Slobozia se află pe un loc fruntaș în ceea ce privește operativitatea, are o infrastructură bună, care poate fi replicată și în alte părți.

Robert Cazanciuc

“Sunt condiții decente de lucru pentru judecători, pentru grefieri, sălile de judecată sunt spațioase. O astfel de instanță ar trebui să o vedem și în alte părți, dar nu se întâmplă așa. Slobozia este printre cazurile fericite, ce are o infrastructură decentă, în care oamenii pot veni în condiții civilizate iar judecata să se poată face în condiții civilizate”, afirma acesta în cadrul unei declarații de presă.

Cazanciuc reclama faptul că în alte instanțe din țară “lucrurile sunt rămase istoric în urmă, în 27 de capitale de județ fiind nevoie de investiții masive în infrastructură, în sedii noi, sau necesită reparații capitale”.

La Slobozia, spunea acesta, mai sunt câteva lucruri mici de făcut, dar care țin de gestiunea normală a unei instanțe de judecată. “La nivelul calității soluțiilor, eu cel puțin nu am avut reclamații. Sigur că întotdeauna există nemulțumiri. Într-o instanță, cel puțin jumătate sunt nemulțumiți, dar important este și cum motivăm soluțiile”, a precizat ministrul.

Pe parcursul vizitei sale, acesta a purtat discuții și cu judecătorii, pentru a afla ce ar mai fi de făcut la nivel normativ, făcându-i-se și câteva sugestii, în principal în materia insolvenței, unde s-ar putea îmbunătăți legislația.

Cazanciuc a apreciat activitatea judecătorilor de la Slobozia, în contextul implementării noilor coduri, susținând că aici soluțiile în procese se dau în maxim șase luni, termen pe care îl consideră mai mult decât rezonabil.

Acesta a avut comentarii și cu privire la importanța medierii și necesitatea schimbării mentalității oamenilor pentru ca instanțele să fie degrevate, însă, din păcate, afirma acesta, în foarte puține instanțe cazurile au fost soluționate prin mediere. “Nu putem obliga oamenii să aibă încredere mai mult în mediator și mai puțin în instanța de judecată”, a mai spus ministrul.

Robert Cazanciuc a admis că “încărcătura pe judecători” nu este atât de mare la Slobozia, tocmai de aceea reușesc să și soluționeze cauzele în termene rezonabil, însă nu a respins necesitatea suplimentării personalui.

“Raportul judecător – grefier este unul bun, de unu la unu, ceea ce nu se întâmplă în multe instanțe din țară. Noi încercăm nu numai să suplimentăm schemele de personal și să investim în infrastructură, dar sunt și alte soluții care pot contribui la degrevarea instanțelor. Iar astăzi a fost promulgat decretul prin care noi am promovat o lege de modificare a Codului de Procedură Civilă, care degrevează instanțele de judecată, judecătoriile, de procedurile de executare silită. Practic, un sfert din activitatea instanțelor nu se mai desfășoară aici, în fața unui executor. Asta înseamnă o resursă umană disponibilă, care se poate ocupa de altceva. De asemenea, am demarat un program de informatizare a dosarelor, care va ușura munca celor care lucrează aici”, a mai spus ministrul.