Ministrul Gabriela Firea: Centrele dedicate victimelor violenței domestice și de consiliere a agresorilor de la Slobozia, „un exemplu de bune practici”
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a vizitat astăzi, 14 decembrie, Centrul dedicat victimelor violenței domestice de la Slobozia, ocazie cu care a anunțat și unele măsuri ce vor fi luate în viitorul apropiat, care să protejeze mai bine victimele, printre care „brățara electronică pentru agresori”.
Oficialul a susținut că tot ceea ce a văzut la Slobozia reprezintă „un exemplu de bune practici”, aici existând pe lângă un Centru de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie și un Centru de Consiliere pentru Agresori.
Susținerea persoanelor victime ale violenței în familie, prin serviciile furnizate în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie Slobozia, se face la o capacitate de 9 locuri. Pe parcursul anului 2020 au beneficiat de serviciile centrului 26 de persoane, dintre care 11 adulți și 15 copii. Repartiția acestora în funcție de mediul din care provin a fost cumva inversată față de alți ani, în sensul că multe persoane provin din mediul urban (16) și nu din rural.
„Centru este foarte bine îngrijit, foarte bine întreținut, curat, amenajat, organizat. Bineînțeles că starea de normalitate este să locuiești la tine acasă, în condiții bune, decente, de iubire, de înțelegere, dar atunci când acest lucru nu se poate, doamnele respective și copiii lor pot să găsească aici, prin grija instituțiilor statului, un mediu decent, adecvat, pentru a trăi și a depăși această traumă, pentru a beneficia de consiliere juridică, psihologică, vocațională, pentru a se putea angaja, a începe o nouă viață, pentru a se reintegra în societate. Este foarte importantă și susținerea în cadrul unor procese de divorț. Mai mult, s-a vorbit de faptul că unele victime ale violenței nu își permit din punct de vedere financiar să plătească un certificat medico-legal și nu pot dovedi. Acest lucru poate fi susținut de stat, așa cum am făcut-o la București, ca să nu mai plătească victima pentru aceste certificate. (…) În Centrul de la Slobozia m-a impresionat foarte mult situația unei fetițe de doi ani, care este împreună cu mama sa aici încă de când avea patru luni. Este pe cale să părăsească locuința protejată după sărbători, deoarece divorțul s-a pronunțat. Doamna respectivă a fost susținută de către colegii noștri de la DGASPC Ialomița, iar rezultatele sunt bune. Fetița este sănătoasă, este bine, primește educația potrivită vârstei sale, mama lucrează, și se va întoarce la familia de bază, adică la mama ei. În acest caz este o situație un pic mai bună, în sensul că și agresorul încearcă să se reabiliteze, dar abia după un an de zile și-a recunoscut statutul și a început să frecventeze centrul de recuperare dedicat agresorilor (…)”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.
Gabriela Firea a transmis victimelor violenței domestice să conștientizeze situația în care se află, să nu le fie rușine și să apeleze la autorități atunci când se află în pericol. Numărul de telefon pentru acordarea de ajutor specializat este 0800.500.333, linie telefonică gratuită gestionată de ANES.
Menționăm faptul că dacă în anul 2018 au existat 1.963 de apeluri, iar în 2019 – 1.985 de apeluri, în 2020 situația a explodat, existând 3.760 de apeluri, iar în 2021 deja sunt peste 5.000 de persoane care au sunat la acest număr.
O explicație ar fi faptul că pandemia a acutizat problemele multor familii. Consumul de alcool, situația financiară precară, incertitudinea legată de locul de muncă, de viitor, imposibilitatea de a părăsi căminul conjugal au condus la situații tensionate care nu au mai putut fi gestionate într-o manieră care să nu conducă la violență. Traumele lăsate de violență sunt adânci, în unele cazuri ajungându-se ca persoanele care cad victime să-și piardă viața. Numai anul acesta 35 de femei și-au pierdut viața ca urmare a bătăilor primite de la partenerii lor.
„Vom avea în perioada următoare măsuri concrete pentru a preveni și combate violența în familie. Considerăm că acest fenomen a luat amploare în ultima perioadă și nu este de tolerat această situație. De aceea, în afară de informare, consiliere, susținere, sprijin pentru victimele violenței domestice ne dorim să avem acțiuni cât se poate de concrete și proiecte care să prevină traumele în familiile din România. Voi merge cât mai mult prin țară pentru a verifica condițiile unde locuiesc și trăiesc temporar victimele violenței în familie. Aici este un exemplu de bune practici și îl felicit pe domnul președinte al Consiliului Județean Ialomița, pe domnul director al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, pe doamna președintă a Autorității Naționale pentru Egalitate de Șanse și pe toți colaboratorii domniilor lor pentru felul în care gestionează acest domeniu, pentru felul cum s-au implicat și pentru cum au reușit să creeze această comunitate, repet, un exemplu bun de urmat, un loc unde victimele violenței domestice să se simtă în siguranță, dar ca o noutate și agresorii să aibă un centru de consiliere, de îndrumare, de sprijin și, nădăjduim, de îndreptare a situației în care se află, acolo unde este posibil”, a mai declarat Gabriela Firea.
În context, ministrul a transmis faptul că se lucrează la implementarea cât mai rapidă a proiectului privind „brățara electronică pentru agresori”, probabil în luna martie a anului viitor, astfel încât aceștia să poată fi monitorizați pe elemente informatice și să fie identificați în momentul în care se apropie nepermis de mult de victime, chiar dacă există ordine de protecție.
„Proiectul brățării electronice ar trebui să intre în vigoare cât mai curând, iar prin discuția cu domnul ministru de interne Lucian Bode am înțeles și determinarea acestuia, deci și a Guvernului, de a aloca în bugetul pe anul în curs sumele aferente aplicării acestui proiect extrem de important”, a transmis ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Și președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a declarat că susține ferm eforturile instituționale pentru a combate violența domestică sub toate formele sale, știind că acest fenomen prin gravitatea și complexitatea lui, lasă răni adânci în întreaga societate.
„Nu există nicio justificare pentru violență! Este nevoie de acțiune, politici publice de sprijin și participare activă pentru a preveni și a limita abuzurile asupra copiilor, femeilor ș.a. Cu toții putem face mai mult și vă invit să nu închidem ochii în fața niciunui act de violență, indiferent de fundamentarea sa!”, a subliniat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Gabriela Firea a mai vorbit și despre alte proiecte pe care le are în plan pentru stimularea natalității, convingerea tinerilor de a-și întemeia o familie, de a avea copii și care să simtă sprijinul statului la început de drum.
Ministrul a susținut faptul că anul viitor va face tot posibilul ca aceste proiecte să fie finanțate pentru a putea stimula financiar, în special tinerii, să-și întemeieze o familie.
În altă ordine de idei, ministrul a anunțat și câți bani vor primi suplimentar, doar în luna ianuarie, pensionarii care au pensii între 1.000 și 1.600 de lei pentru a ajunge la maxim 2.200 lei.
Astfel, potrivit acesteia, în urma ședinței membrilor Coaliției s-au făcut anumite calcule, iar în urma acestora s-a stabilit că pensionarii care au 1.000 de lei pensie vor primi 1.200 de lei ajutor suplimentar, cine are pensia de 1.001 lei va primi un ajutor de 1.199 de lei, iar ajutorul va scădea pe măsură ce pensia va fi mai mare, iar persoanele care au 1.600 de lei pensie vor primi un sprijin financiar suplimentar în valoare de 600 de lei. În total, în jur de 2,5 milioane de pensionari vor primi acest sprijin o singură dată, doar în luna ianuarie 2022.