comenzi la domiciliu cliseru.ro

Mihaela Bujor este maestră în arta de a rula hârtia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/07/2012 | Locale Ialomita

http://www.quilling-gifts.blogspot.ro/O cunosc pe Mihaela de mult, ba mai mult decât atât, mi-a fost elevă, așadar, știam despre ea că are reale înclinații artistice, mai ales că îi văzusem unele desene foarte interesante, pe care le realizase în timpul liceului.
Cu toate acestea, am rămas mută de uimire, când am văzut, publicate pe un site de socializare, o serie de realizări artistice, handmade, urmând o artă despre care nu cunoșteam multe detalii, dar care m-a impresionat. Tehnica de lucru a Mihaelei se numește Quilling, o formă de artizanat care a apărut odată cu hârtia, undeva prin anii secolului al XV-lea.
Ce este acest Quilling, ne explică Mihaela Bujor: ”Quilling-ul este o formă de artă care implică utilizarea de benzi de hârtie care sunt laminate, rulate pentru a căpăta formă şi lipite împreună pentru a crea modele decorative.
În timpul Renașterii, călugăriţe din Franța și Italia, precum şi călugări foloseau quilling-ul pentru a decora coperți de carte şi obiecte religioase. Lucrările erau realizate frecvent din benzi de hârtie tăiate de la marginile aurite de cărţi. Aceste benzi de hârtie aurite au fost apoi utilizate pentru a crea forme quilling.
quilling sloboziaÎn secolul al XVIII-lea, quilling-ul a devenit popular în Europa, unde doamne „din clasele de sus” practicau această artă pentru a se relaxa. Acesta a fost unul dintre puţinele lucruri pe care doamnele îl puteau face și despre care se credea că nu le solicita prea mult statura delicată. Quilling-ul, de asemenea, s-a răspândit și în America şi există câteva exemple din vremurile coloniale.”

Necesitatea formelor artistice, de la imaginație, la practică

mihaela bujorMihaela Bujor este căsătorită și are un băiețel care merge la grădiniță. Aceste aspecte pot părea irelevante, în contextul dat, însă, factorul care a determinat-o pe Mihaela să înceapă modelarea hârtiei a fost reprezentat cumva de fiul ei. ”În martie, de mărțișor, trebuia să ducem la grădiniță mărțișoare pentru fete și, pentru că tot ceea ce găseam pe piață era fie prea piperat, fie prea urât, am descoperit, citind foarte mult pe net, această formă de artă și am încercat să văd dacă îmi iese”, povestește Mihaela.
Și i-a ieșit, ba chiar foarte bine, iar de atunci, este de neoprit. Cum are un moment liber, Mihaela își ia instrumentele, lipiciul și lacul și se apucă de creat. Mai mult decât atât, realizările ei au plăcut atât de mult, încât a început să primească și comenzi. ”Creez cercei, medalioane, felicitări, brățări, tablouri, iar faptul că am găsit și cumpărători îmi aduce o mare bucurie”, mărturisește Mihaela.
Din mâinile ei ies niște opere de artizanat impresionante, însă în această formă de exprimare este nevoie de foarte multă răbdare. Un cercel sau o brățară durează câteva ore, dar creația finală merită așteptarea. Nici măcar ea nu se aștepta ca oamenii să fie atât de receptivi. ”Am postat pe Facebook o serie de poze cu munca mea, așa cum fac toți ceilalți când au ceva de arătat prietenilor, iar unora le-a plăcut atât de mult încât au dorit să cumpere”, spune Mihaela Bujor, confesându-se că nu se aștepta la acest efect.
quillingAstfel, ceea ce părea o chestiune de moment, a devenit o adevărată pasiune. Dincolo de tehnica Quilling, care este deosebită și presupune răbdare și o foarte bună precizie, impresionant este faptul că în această eră a vitezei, sunt oameni, precum Mihaela, care ne demonstrează că lucrurile pot avea și un alt ritm, împletindu-se cumva cu trecutul și viitorul.